Документалният филм за осъдения руския опозиционер Алексей Навални е спечелил двете ключови награди на тазгодишното издание на фестивала "Сънденс" в САЩ, обявиха от фестивала на жива церемония в Twitter.

Първата награда е за "Най-добър документален филм според публиката" - и се връчва всяка година на оцененият най-високо от зрителите филм. Втората обаче - "Любим на фестивала" - се дава далеч по-рядко и показва, че е първи сред всички 84 други филма на фестивала тази година.

Филмът е дело на канадския документалист Даниел Роер, а в него се разказва за отравянето и възстановяването на Навални в Германия. Филмът е заснет тайно, в партньорство с разследващата група Белингкет, и бе крит до съвсем скоро от екипа зад него.

"Когато видяхме този филм в ранната есен, веднага знаехме, че го искаме и ще чакаме за него: зашеметяващо кино в сегашно време, невероятен достъп, безстрашна разследваща журналистика, завладяващ протагонист, който говори истината на властта“, обясни директорката на фестивала Табита Джаксън в съобщение за пресата по-рано тази седмица.

След завръщането си от Германия, където обвини президентът Путин в отравянето му с новичок, Навални бе аресуван и осъден набързо на 2 години и половина затвор за това, че е нарушил предишна условна присъда, като е отишъл да се лекува в Германия. Опозиционерът вече е зад решетките година, и поне до вчера още не е знаел и за успеха на документалния филм с неговото име в "Сънденс".

Ето и кратък клип от филма: