Старата болка на Бойко Борисов - ЕРП-тата, пак се обади. И този път премиерът за втори път разпореди проверка. В случая става въпрос за сигнали, че дружествата отново отчитат сметките за ток на 40, а не на 30 дни.

Това става ясно от част от стенограмата от заседанието на правителството в понеделник. 

Темата повдига вицепремиерът Томислав Дончев. Той разказва как получил няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.

"Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична", казва Дончев.

Енергийната министърка Теменужка Петкова дава заявка, че веднага ще разпореди проверка. Посочва, че също е получила подобна информация. 

"Извикайте ги (ЕРП-тата). Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година… Вече един път това успя", връща се към края на първия си мандат Борисов.

"И по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи", допълва и Дончев.

"Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно", нарежда на финала Борисов на Петкова и на вицепремиерката Меглена Кунева в качеството й на бивш еврокомисар по въпросите на защитата на потребителите.