Ще има ли лидерска битка за ДСБ? Това се пита демократичната общност, след като едната формация от обединението "Демократична България" се оказа с нов стар лидер. Изборът на Христо Иванов, който нямаше опонент в надпреварата, бе оприличен с напълно отхвърлената оставка на Корнелия Нинова от БСП.

Радан Кънев отдавна е спряган като алтернатива на Атанас Атанасов, но в национален ефир заяви, че още не е сигурен дали ще се бори за поста. Ето и неговото обяснение как ще вземе това решение.

 

Тъй като по БНТ ме питат защо не съм се кандидатирал за председател на "Да, България!" (Използвам случая да честитя на Христо и новите членове на НС избора), а пък малцината по-добре информирани ме питат дали ще се кандидатирам за председател на Демократи за силна България, мисля, че дължа кратък отговор:

Първо, благодаря от сърце на организациите на ДСБ, които са издигнали кандидатурата ми, както и на всички хора, които ми се обадиха и които ми дадоха съвет и мнение по въпроса.

Второ, винаги съм бил убеден, че конкретният човек има значение, но далеч по важна е политиката, която следва, като екип, цялото ръководство на партията. При преценката дали да приема досега направените номинации и такива, които евентуално последват в близките дни, за мен водещи ще бъдат няколко прости критерия:

  1. Кое решение ще бъде по-разумно за възстановяване и укрепване на единството на организацията. Досегашното състояние на постоянни клюки и интриги, съчетани с невъздържани излияния в социалните мрежи, не може да бъде търпяно, а трябва да бъде преодоляно.
  2. Кое решение ще спомогне за разширяване на организацията с вече утвърдени и познати политици и с нови личности и общности, така че ДСБ да бъде естествен и постоянно отворен център за хората в демократичното и реформаторско пространство в центъра и десницата. И да не се налага да ме питат защо не съм се кандидатирал за лидер на друга партия  .
  3. Кое решение ще допринесе за консолидацията на обединението "Демократична България" и постепенното му превръщане в единна политическа сила (не "проект", проекти дал Бог в излишък).
  4. Кое решение ще засили ролята на "Демократична България" на гарант за проевропейската политика на управляващата коалиция, провеждането на същинска реформа в правосъдието и преди всичко - успешна икономическа модернизация и пълноценно участие на България в бързия преход към зелени индустрии, който се случва около нас. В тази си роля, ДБ трябва да бъде и коректив на залитанията в ляв популизъм, характерни не само за българската политика, но и за новата лява вълна на ниво ЕС.

Не се притеснявам да кажа, че засега нямам отговор на тези въпроси и го търся в разговор с хора, повечето от които са по-умни или по-опитни от мен.

Със сигурност ми предстои и разговор със сегашния председател на партията ни Атанас Атанасов. Изяли сме достатъчно бой заедно за да е сигурно, че от такъв разговор и двамата, а и цялата ни общност, ще имаме полза.

Когато имам решение, бъдете сигурни, че няма да го премълча нито час. Така и така, до събранието ни остава много малко време, но пък всички десебари, а и далеч не само те, познават до болка и скромните ми качества, и неизброимите ми недостатъци.