Руските олигарси, свързани с президента Владимир Путин, които имат инвестиции в Обединеното кралство, ще бъдат обект на новите санкции, ако Русия навлезе в Украйна, това се очаква да заяви днес британският министър на външните работи Лиз Тръс в парламента, представяйки ново законодателство, информира БНР.

Съгласно новото законодателство правителството ще може да санкционира „всеки индивид или бизнес от икономическо или стратегическо значение за Кремъл“.

В момента икономическите санкции са с много ограничен обхват, така че могат да бъдат налагани само на компании с пряко участие в дестабилизирането на Украйна, според думите на Лиз Тръс. Тя допълни, че целта сега е да се разшири обхватът, така че компании, свързани с Кремъл и режима в Русия, да попадат под ударите на закона, „за да няма къде да се скрият олигарсите на Путин“.

Депутатите в Камарата на общините ще обсъдят направените предложения от външния министър.

Вестник „Файненшъл таймс“ пише, че всичко това става след като премиерът Борис Джонсън реагира на кризата около Украйна като предложи да разположи още 900 войници в Естония, което означава удвояване на британското присъствие.

Днес Джонсън каза, че се надява тази седмица да има телефонен разговор с прездидента на Русия Владимир Путин.

"Както вече казах, възнамерявам да кажа на президента Путин, че всички ние трябва да отстъпим от ръба на войната. Мисля, че Русия е нужно да се отдръпне от ръба- каза британският премиер пред журналисти, цитиран от ТАСС. - Всяко нахлуване в Украйна зад пределите на териториите, които Русия вече завзе през 2014 г., ще бъде абсолютна катастрофа за света и преди всичко за Русия".

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, каза пред журналисти, че в Кремъл разглеждат евентуални нови британски санкции като неприкрита атака срещу руския бизнес, на която Москва е готова да отговори реципрочно, ако бъдат наложени, предаде още ТАСС.