Управляващата Социалистическа партия (СП) на премиера Антониу Коща спечели предсрочните парламентарни избори в Португалия с изненадващо категорична преднина след преброяване на 99,13 процента от бюлетините, обяви националната избирателна комисия. Малко след 01:00 часа сутринта в Лисабон стана ясно, че социалистите взимат 117 места от общо 230, с което те увеличават членския си състав в парламента с 9 места спрямо изборите през 2019 г. и вече разполагат с абсолютно мнозинство, предаде "Гардиън".

Социалистите печелят 41,7 процента от вота, докато дясноцентристките социалдемократи се наредиха на второ място, но с доста по-скромните 29,3 на сто от гласовете. Крайнодясната "Шèга" (в превод названието означава "иде") се очертава като третата по големина парламентарна сила, правейки голям скок от само едно място в предишния законодателен орган, до 12. Тя печели 7,2 процента от вота.

Резултатът е изненадващ, тъй като последните предизборни проучвания отчитаха намаляване за подкрепата на социалистите сред обществото. През миналата седмица Коща дори призна, че португалците не искат да му дадат пълно мнозинство и добави, че е готов да сключи съюзи със съмишленици. Това, разбира се, вече не е необходимо.

"Абсолютното мнозинство не означава абсолютна власт. Това не означава да управляваш сам. Това е повишена отговорност и означава да управляваш със и за всички португалци", обяви Коща в реч, след като резултатът от изборите бе обявен.

Когато Коща обяви, че партията е спечелила 117 или 118 места, поддръжниците му избухнаха в шумни тържества, пеейки стария революционен химн "Грандола" и размахвайки знамена, посочва "Гардиън".

Изборите в неделя бяха предизвикани през декември след провал в преговорите за бюджета за 2022 г. между партията на Коща и съюзниците му от "Португалската комунистическа партия" и "Левият блок"

Двете малки леви партии решиха да се присъединят към дясната опозиция в отхвърлянето на законопроекта след седмици на напрегнати преговори. Коща, който е министър-председател от 2015 г., обвини бившите си партньори, че се държат безотговорно, като гласуват против бюджета му.

Въпреки привидно нестабилния характер на управлението, правителството на малцинството на Коща е често давано за пример за бързото възстановяване на икономиката на Португалия след кризата и ръководенето на една от най-успешните програми за ваксинация срещу COVID-19 в Европа, отбелязва "Гардиън".

По данни на Our World in Data към 31 януари 2022 г. 90,45 процента от жителите на страната са със завършен ваксинационен цикъл, като допълнителни 3,7 на сто са получили една доза. По този показател Португалия е на второ място в света - единствено в Обединените арабски емирства има повече ваксинирани (98,99 на сто от жителите са получили поне една доза, докато 93,05 процента са със завършен ваксинационен цикъл).

"Всички осъзнават колко важни са тези избори и колко е важно, че има солидна победа, която ще даде на страната стабилност и ще генерира консенсус и национално единство, което е от основно значение, за да обърнем страницата на тази пандемия", каза Коща на митинг в Порто миналия петък.

Икономистът Филипе Гарсия, ръководител на консултантатската фирма Informacao de Mercados Financeiros, каза, че инвеститорите вероятно са доволни от победата на Коща, заради рекордното намаляване на бюджетния дефицит по време на управлението на правителството.

"Освен това, социалистите няма да се налага да търсят компромиси с други партии, което гарантира стабилност и ясна линия на действие. Най-голямото предизвикателство ще бъде насърчаването на потенциалния ръст", добави той.