Просветният министър Тодор Танев решава да разчупи атмосферата при посещението си в СОУ "Христо Ботев" във Враца. Той набързо дава отрицателна оценка за приноса  в науката на Михаил Ломоносов, Фредерик Жолио-Кюри и Асен Златаров. Министърът, който по образование е политолог, се оказва компетентен и в областта на физика, математика и химия. 

Видеото с небрежните изказвания на Танев, което бързо се разпространи в интернет, събра много коментари.

Докато момиче разказва на министъра за постиженията на училището, той снима с телефона си и повтаря: "Говори, говори" без да й обръща особено внимание. След което съветва: "Учете английски. Учете и български, щото ще ви липсва като се разпръснете по света".

Тогава погледът на неспокойния министър се спира на портретите на известни учени и решава да се произнесе по техния принос.  

"А сега да ви питам нещо друго по химия. Кой според вас е най-голям от тия там (сочи стената - бел. ред.)?

Ломоносов нищо не е направил особено. Така е, факт. Последният вдясно (Асен Златаров - бел. ред.) също нищо не е направил. Златаров просто е ходил в Съветския съюз по време, когато тук е било фашизъм и е казал, че е много хубаво. Иначе като учен не е нещо особено. Кой е най-големият от другите? Мария Кюри - два пъти Нобелова лауреатка, два пъти, не е един. Второ, не по една наука два пъти, а по две различни - по химия и по физика, във време, в което жените са били доста по-зле поставени в обществото. Два пъти. Умряла от облъчване. Открила е радий и полоний. Вторият го е кръстила на родната си страна Полша. Ако някой от вас открие - да го кръсти българий", съветва Танев.

После продължава с оценките: "И да запомните още нещо - нейният мъж е също така много велик и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция "Фредерик Жолио-Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Гледали ли сте старите сериали? Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, го няма никъде.

Да знаете, че истината не винаги е написана както трябва", заключава Танев.