Общност на рибари от Южна Ирландия убеди руското правителство да отмени плановете си за военни учения край бреговете на страната.

"Наистина съм шокиран", заяви пред Си Ен Ен Патрик Мърфи, шеф на базирана в Касълтаунбер организация на рибарите, малко след като научи, че Москва се е отказала от намеренията си. "Не съм очаквал, че точно пък ние... ще окажем въздействие върху международната дипломация".

Въоръжените сили на Русия планират да проведат учения на около 150 мили от брега на Ирландия в район, който попада в Ирландската изключителна икономическа зона. Операцията трябвало да включва "употребата на морска артилерия и изстрелването на ракети", съобщиха от ирланското транспортно министерство, които посочиха, че тя би представлявала "сериозен риск за сигурността на зоната".

Ученията по план трябвало да се проведат в началото на февруари и жители на Касълтаунбер съобщиха пред Си Ен Ен, че са били "загрижени" и "обезпокоени" от това. Затова Мърфи се срещнал с руския посланик в Ирландия Юри Филатов миналата седмица. Той уверил руснаците, че местните рибари възнамеряват да излязат за риболов въпреки военните учения. Тогава Филатов посъветвал рибарите "да се въздържат от провокативни действия, които могат да застрашат живота на всички замесени", съобщи говорител на руското посолство. 

В събота вечерта обаче Москва обяви, че планираните учения са преместени на друго място "в знак на добра воля", след като ирландското правителство също подкрепи каузата на рибарите. Ирландският външен министър Саймън Ковъни приветства решението на Кремъл. От ирландското правителство уточниха, че са провели 48 часа преговори с Русия, преди Москва да склони да промени първоначалните си планове.

Но според Мърфи именно той и местните рибари са успели да превърнат казуса в международна новина, което е оказало въздействие върху позицията на Кремъл.

"Не бихте очаквали от руската нация да се вслуша в няколко рибари. Но това не показва ли как един малък разговор може да промени нещата? Това е значимо. Силата на думите е много по-могъща от силата на оръжията".

Преди да научи новината рибарят Алън Карлтън разказа пред Си Ен Ен, че не знае "какви щети ще окаже огънят върху популациите от риба и морския живот". 

"Това е нашият заден двор. Тук изкарваме прехраната си", подчерта той.

Сега ситуацията му изглеждала като "забавен сън".