Ръководената все още от Сотир Цацаров антикорупционна комисия започва проверка на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев.

Това съобщават от ведомството, което Цацаров анонсира, че ще напусне на 1 март, а оставката му е внесена в НС, но не и приета.

Засега повод са твърденията на правосъдната министърка Надежда Йорданова.

"Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерство на правосъдието", пишат още от КПКОНПИ.

Ето и целия текст на съобщението:

КПКОНПИ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА ПО СИГНАЛИ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

След сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, КПКОНПИ започва проверка на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев. Според твърденията на Надежда Йорданова, при нея са постъпили множество такива сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения.

В тази връзка КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, съобразно правомощията на Комисията по чл. 6, ал. 1, т. 7 от ЗПКОНПИ. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерство на правосъдието.

 

Реакцията на прокуратура

За нас също е интересно какви са сигналите, които министърът на правосъдието е длъжен да изпрати на КПКОНПИ и защо не го е направил до момента, а очевидно се е наложило КПКОНПИ да се самосезира“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БТА.

Пред агенцията тя изтъква, че министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали, когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор, за извършени от тях нарушения. „Министърът е длъжен да сезира компетентните органи, които в случая са КПКОНПИ и Специализирана прокуратура, което явно не е направила до момента“, каза Милева.