Безплатните детски градини и ясли, за които се разбраха коалиционните партньори на преговорите за правителство през декември, ще станат такива още през април. Това е записано в проектобюджета на Министерството на финансите, който днес бе приет на заседание на Министерския съвет и се очаква утре да влезе в Народното събрание. 

Предишното обещание бе за влизане в сила на мярката от есента, но явно новите управляващи са решили да форсират промяната. 

Днес премиерът Кирил Петков нарече тази политика "инвестиция в човешкия капитал", като подчерта, че за първи път у нас детските градини и яслите ще бъдат безплатни за всички. 

Освен това, както вече е известно, правителството смята да даде и общо 70 млн. лв. от хазната за изграждането на нови градини в страната. Това е и основният проблем, който срещат родителите на деца в големите градове, най-вече в София - малкото места, които не могат да поемат всички деца. 

Запазват се и субсидиите за тези родители, чиито деца не са приети в градина и трябва да посещават частни детски заведения. 

Безплатни детски градини по света? Почти само на регионално ниво

Идеята детските градини да са безплатни не е българска - но почти навсякъде по света, където се прилага, е на регионално ниво. Причината е проста - детските градини зад граница масово са общински, не държавни.

Американската столица Вашингтон например предлага безплатна целодневна детска градина за 3- и 4-годишните. Местата се определят с лотария. В Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия стартираха подобни програми точно преди пандемията Наскоро Оклахома стана първия щат, в който ще има безплатна детска градина - от тази година. Подобна програма, но далеч не толкова амбициозна, се развива и във Флорида.

В Берлин детската градина е безплатна, но родителите доплащат за храна и други дейности. Отделни френски и британски общини също имат подобни програми.

В Швеция и Финландия има безплатна детска градина, но само за родители в затруднено положение.

През октомври 2019 г. Япония става първата държава, която започва безплатна детска градина от 3 до 5 за всички и до 2 години за деца от бедни семейства.