Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Снежана Душкова потвърди присъдата от 3 години и 6 месеца затвор за бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. Решението на втората инстанция е от 19 декември и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Върхавния касационен съд.

Златанов бе признат за виновен за това, че като длъжностно лице не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за същата комисия. Освен лишаване от свобода присъдата включва и лишаване от право да заема изборна и ръководна длъжност в администрацията.

Филип Златанов в съда. Снимка БГНЕС

"САС намира присъдата на СГС за правилна, законосъобразна и справедлива и я потвърждава изцяло. Решението е подписано с особено мнение от докладчика по делото – съдия Иван Стойчев. Според него присъдата на Филип Златанов следва да бъде изцяло оправдателна", гласи още съобщението на САС.

Както е известно, на 3 април т.г. Софийският градски съд (СГС) постанови наказание за Златанов, базирайки се на заверени ксерокопия на прословутите му тефтерчета със записки "да се удари", да се изчака" и т.н. В тях имаше инициали като ББ, ЦЦ, ИФ, а според разпространени по-късно от сайта "Фактор" неизцвестни страници, вебелжниците пише и Д. Пеевски, Делян Пеевски и ДП. После мистификацията се засили от това, че се появиха версии, в които вече ДП е преправено на 10

На 5 ноември оригиналите на двата бележника изчезнаха странно от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Това стана в период, в който САС всячески се бореше да ги получи, а от прокуратурата ги бяха връчили на Бенчев по друго досъдебно производство срещу Златанов. Тефтерчетата ги няма и до днес.

Правосъдният министър Христо Иванов тогава спомена случката с изчезването като един от отрицателните ни сигнали към Европа.

Предз Клуб Z обаче експерти още тогава разясниха, че оригиналите на документ са необходими, само когато се анализира подпис на лице. За общи графологични заключения относно почерк и ксерокопия вършат работа като доказателства.