Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще посети днес Москва за разговори с руския президент Владимир Путин. Визитата е критикувана от унгарската опозиция заради напрежението около Украйна.

Дошъл на власт през 2010 г., Орбан изгради приятелски отношения с Кремъл. Това се случи въпреки многобройните кризи както между Москва и ЕС, така и между Москва и НАТО - две организации, в които Унгария членува.

Посещението идва в разгара на схватката между Русия и Запада заради Украйна. САЩ обвиняват Кремъл, че планира нападение срещу съседката на Унгария.

Виктор Орбан има свои собствени разногласия с Киев по въпроса с унгарското малцинство в Украйна; без да се впуска в разсъждения на геополитически теми, той твърди, че заминава за Русия, "за да увеличи вноса на газ" в момент, когато Европа обмисля да намали зависимостта си от руските горива.

Премиерът консерватор по принцип демонстрира голяма близост с Москва по редица въпроси и с течение на годините се превърна в европейският лидер, чиито нагласи са най-близки до тези на Владимир Путин.

Будапеща например първа в Европа използва руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник", при все че препаратът не е признат от Европейската агенция по лекарствата.

Кремъл определи визитата на Орбан като "много важна", посочвайки като теми на срещата търговското и енергийното сътрудничество, също и "размяна на мнения по актуални проблеми с цел да се гарантира европейската сигурност".

Колкото до Украйна, Будапеща изглежда има резерви към евентуалното изпращане на войски на НАТО в тази страна като реакция срещу настоящото напрежение.

Във връзка с дискусиите по искането на САЩ алиансът да разположи войски в Унгария, нейният външен министър Петер Сиярто каза, че не желае "нова Студена война".

"Унгария е верен член на НАТО, но интересите на страната ни изискват по-скоро мирно, преговорно уреждане на украинско-руския конфликт", посочи Будапеща.

"Насърчаване" на Путин

И в Унгария, и в Европа обаче позицията на кабинета Орбан далеч не се приема еднозначно.

Миналата седмица опозицията прикани премиера да отмени посещението си, като нарече "абсурдни" "предложенията на руските власти (за Украйна, бел. АФП), които застрашават из основи нашата сигурност и суверенитет".

"Подобна приятелска среща е подчертано вредна и противна на националните ни интереси", тъй като внушава, че "страните членки на НАТО и ЕС не са единни, отхвърляйки предложенията на Путин", уточни опозицията в комюнике.

Унгарският премиер "косвено насърчава руския президент да изостри ситуацията още повече", разкритикува го още тя.

Пред форум на европейски консерватори в Мадрид през уикенда Орбан заяви, че Украйна "е много важна тема за нас, източноевропейците". Той отправи пожелания за "мир и деескалация" на украинска земя.

През април Виктор Орбан ще се изправи на парламентарните избори срещу кандидат на обединената опозиция. Тези избори са най-рисковите за него, откакто е на власт.

БТА