Инцидент с фатален край се случи пред Спешното отделение на врачанската болница.

Проверява се смъртта на 44-годишна жена от село Пудрия. Според информация на близките ѝ тя чакала 40 минути пред регистратурата на Спешното отделение. 

Мъжът, с когото живеела, молил за помощ на телефон 112, но след като линейка така и не дошла, той я закарал сам до Спешното, пояснява Нова тв. Именно там жената изпаднала в безпомощно състояние, според свидетели, пред очите на детето си.

Час по-късно починала.

Според местия сайт Bulnews жената е по-млада - на 43 г.. Тя си легнала, но през нощта се събудила и казала на мъжа си, че не може да диша. Той натоварил съпругата си и детето им в колата и дошли в спешния център във Враца. Когато пристигнали, разказал на регистратурата какво се е случило.

На видео, качено във фейсбук от свидетел на случката, се вижда и чува как жената на регистратурата го пита какво е пила съпругата му и мъжът отговаря, че от два дни пие флудрекс, но през нощта се събудила и му казала, че едва диша.

Докато притесненият човек се опитва да върне в съзнание съпругата си, чиято глава пада назад, жената от регистратура няколко пъти го пита за ЕГН-то, като в същото време най-спокойно разбърква кафето си, вместо да извика дежурния лекар.

Мъжът не успява да намери личната карта и отива да я търси в колата. 

Според свидетели тя е починала още пред регистратурата. Но според изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев тя е издъхнала в ръцете на реаниматорите.

По думите на шефа на болницата, който вече е бил запознат със случая, 43-годишната жена е стояла около 10 минути пред регистратурата, след което е приета в реанимация, 

От прокуратурата по-късно през деня съобщиха, че се самосезират за престъпление по чл. 123 от НК - "причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност".

По-късно и министърката на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверка по случая с починалата жена в МБАЛ "Христо Ботев".

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ в града заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град.

РЗИ Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ "Христо Ботев".

Ето и прессъобщението на прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Враца незабавно се самосезира по повод медийна публикация за смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – гр. Враца.

Образувано е досъдебно производство от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Враца.

В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства относно настъпилата смърт на пациентката. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи, в т.ч. да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112. Предстои цялостна проверка на стореното от медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по чл. 123 НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.