Искането на ГЕРБ за 100% компенсация на разходите за ток и газ на общини, детски градини, училища и храмове в страната бе отхвърлено днес от енергийната комисия към парламента. Виждането на бившите управляващи бе, че държавата трябва да помогне с пълната сума от разликата между прогнозната цена на КЕВР и реално заплащаната към момента. 

"За" идеята гласуваха едва 7 депутати, "против" нямаше, но "въздържал се" бяха цели 12 народни представители.

Причините за отказа са няколко. На първо място е липсата на разчети - колко точно ще струва мярката. На второ - предположение от страна на управляващите партии, че става дума за обикновен популизъм. 

"Има ли анализ откъде да се вземат парите? Това е много удобно и популистко - дайте да дадем 100% компенсации", заяви днес депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов.

Делян Добрев пък изчисли, че мярката щяла да струва около 200 млн. лв., но документи за това не бяха представени. 

Впечатление направи, че основен говорител на ГЕРБ по темата бе бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, която не е ясно какво точно разбира от енергетика. Все пак тя защитаваше пламенно идеята за компенсациите, а бе подкрепена и от Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и председател на сдружението на общините. 

Според ГЕРБ обаче, общините изнемогват, спира се осветлението на градовете през нощта и това довело да повишаване на престъпността, защото "крими контингентът" се увеличавал. Идеята им е компенсацията да е 100%, както за частните ЕРП-та. 

Последните се компенират напълно, за да не трупат загуби по време на действието на мораториума, които после ще бъдат акумулирани в рязко повишение на цените за потребителите. 

Припомняме, че само преди дни председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански обяви след среща с Националното сдружение на общините, че ще има компенсации за скъпия ток, но те няма да са 100%. Те ще бъдат разписани с постановление на МС и вероятно ще се изплатят през февруари. Конкретиката обаче още няма, ясно е само, че управляващите смятат да създадат някакъв общ пул, който да осигури социално поносима цена на тока. 

Вчера пък премиерът Кирил Петков обяви, че ще се разгледат възможностите, но и предупреди, че не може общините да харчат безумни пари - като София за лампи за по няколко хиляди лева - и после да искат 100% компенсиране. 

Омбудсманът Диана Ковачева пък обяви, че иска промени в законите, които да постановят, че доставчиците на социални услуги няма да плащат промишлен ток, защото не генерират печалби.