Меденият месец в двустранните отношения между България и Северна Македония, стартирал с посещението на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, продължи едва 12 дни. Днес след поредното остро изказване на македонския президент Стево Пендаровски, вицепремиерката Корнелия Нинова реши да не пътува за Скопие за първото заседание на председателстваната от нея работна група по икономика, търговия и иновации. БГНЕС съобщава, че соцлидерката прави това в знак на протест заради срещата на президента Пендаровски с представители на ОМО "Илинден" - противоконституционна организация на македонци в България, която не е регистрирана в съда, защото основният ни закон не позволява упражняване на колективни малцинствени права, а само на индивидуални.

Също днес президентът Румен Радев заяви, че посещението на Кирил Петков в Скопие било прибързано.

 
Срещата с македонските организации идва след срещата на премиера Кирил Петков с президента Стево Пендаровски в Скопие, след която президентът заяви в интервю за местната Телевизия 24,  че по време на разговора му с Петков не е ставало дума за македонските българи, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията.  Същевременно Пендаровски, който се очаква да посети София, след като три поредни години отклоняваше поканите на президента Румен Радев, открито дава знак със срещата си с ОМО "Илинден", че се намесва във вътрешните работи на България.
 
МВнР на България заяви преди три дни, че подобни срещи на Пендаровски не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония.
 
 

След българската реакция Стево Пендаровски излезе с изявление, в което уверява, че нито едно негово действие до момента, нито в бъдеще ще бъде насочено срещу Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан през 2017 година между България и Северна Македония. Той добави, че ще продължи да се среща с ОМО "Илинден".

По думите на президента на югозападната ни съседка, не е негов проблем, ако на някого му пречи, че се среща с македонци. Той припомни, че президентът на България Румен Радев се е срещнал с македонски българи.

Не е ясно дали след тези изказвания на македонския президент българският му колега Румен Радев ще отложи посещението му в София.

Същевременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поздрави Корнелия Нинова за отказа й да отиде в Скопие. Не България бърза за членство в ЕС, а РС Македония и това трябва да им бъде показано ясно, добави Каракачанов. 

Работната група по икономика засега ще бъде съпредседателствана от министър Даниел Лорер. 

Междувременно днес Пендаровски свика Съветът на сигурност на РСМ (аналог на нашия Консултативен съвет за национална сигурност) и след заседанието заяви, че срещата му с ОМО "Илинден" не противоречи на договора за приятелство с България, а същевременно той е против да се променя конституцията на РСМ, за да се добавят в нея българите като държавнотворен народ.

Тепърва ще видим дали ще заработят работните групи, които премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски натовариха със задачи да свържат двата народа. 

 
„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.  Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.