Президентът Румен Радев изрази днес позиция по отношение на скорострелната смяна на борда на директорите на държавното дружество "Булгаргаз", която бе извършена в края на миналата седмица. В своето послание към кабинета Радев е по-скоро критичен към начина, по който смяната бе извършена и предупреди правителството - да не стане така, че да постигне същите резултати като правителството на Бойко Борисов. 

"Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени", заяви днес Радев. 

Интересното е, че тази теза - за евентуалното заместване на "Булгаргаз" с частни посредници, се изразява не от някой друг, а именно от бившите управляващи от ГЕРБ. Те твърдят, че рокадите целят овладяването на държавната компания, нейното отслабване и прокарването на интересите на частни дружества.

В същото време обаче някои екперти в сектора смятат уволнения директор Николай Павлов за човек на президента Радев. Причината - той бе назначен за министър на енергетиката по време на първия служебен кабинет на Радев през 2017 г. Малко по-късно бе назначен в "Булгаргаз", където остана по времето и на ГЕРБ. От бившата управляваща партия и до днес твърдят, че той работел много добре. 

А причините за уволнението на Павлов бяха вече няколко пъти артикулирани от управляващите - съмнения, че той е работел в полза на "Газпром" и подписани от него анекси, които не позволяват на страната ни да получи пълните количества евтин азерски газ по алтернативни на неизградения интерконектор с Гърция трасета. Премиерът Кирил Петков дори обяви вчера, че очаква скоро да бъдат повдигнати обвинения на вече бившето ръководство (макар промените още да не са отразени в Търговския регистър). 

"Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси", коментира още днес Румен Радев.

И накрая отправя и едно предупреждение към "Продължаваме промяната" и нейните коалиционни партньори: 

"Ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов."