Димитър Бербатов даде пресконференция, на която потвърди кандидатурата си за редовния конгрес на БФС на 18 март. Около 50 клуба от цяла България издигат кандидатурата му, начело с ЦСКА-София, който обяви това на официалния си сайт днес. 

Бербатов, който загуби извънредното Общо събрание на 12 октомври с 11 гласа разлика и спорни обстоятелства заради липса на балотаж, обвини ръководството на централата, че краде от идеите в неговата и на екипа му предизборна програма и концепция.

Той посочи дигитализацията (например електронното картотекиране на футболисти, но то бе въведено още през миналата година, бел. авт.). Това е едно от нещата, които изтъква напоследък Борислав Михайлов като част от промените, които обеща, когато беше преизбран. Имало и други "кражби".

Бербо се надява, че заседанието на 18 март ще протече в по-добър ред, по-прозрачно и по-демократично. Не иска отново да му се налага да тича по стълби от балкона, на който беше настанен заедно с екипа си.

"Надявам се схеми, системи и подли неща да не се случват. Не искам да се впускаме в отрицателно говорене, да занимаваме хората с ненужни за футбола неща. Но те правят така, че да говорим по този начин", посочи бившият номер 9 на националния отбор.

Призовавам всички останали кандидати да заявят открито кандидатурите си, както и да обявят програмите и плановете си. Нашата е същата, но търпи развитие и допълнения. Призовавам актуалния президент на БФС Борислав Михайлов, ако ще участва в избора за президент за следващ мандат, да излезе в неплатен отпуск, за да не използва ресурса на централата в своя полза, каза още Бербатов.

Той отрече да се е срещал с представители на властта и да е искал подкрепа от държавата за каквото е обвиняван. Но добави, че ако бъде избран ще го направи, защото иска правителството да бъде партньор на футбола. Най-вече в реформите, които трябва да се направят, за детско-юношеския футбол и т.н. 

"Не откривам своята кампания, а продължавам тази от началото на миналия конгрес. Той беше опорочен, но след такава подкрепа тогава, разбрахме, че няма място за отказване. Тази подкрепа ни задължава да се преборим. Аз не съм изненадан колко клубове ни подкрепиха. Някой може и да е бил, не и аз. Защото знам каква работа отхвърлихме с моя екип, колко безсънни нощи имахме, знам какъв морален компас имат хората около мен. Изобщо не ми минават през главата мисли за загуба", каза рекордьорът по голове в националния ни тим.

Той отново заяви, че се "притискат клубове да се откажат от точката избор на предстоящия конгрес". Това ставало с т. нар. контрадекларации и благоевградчанинът подозира, че Михайлов и компания може да опитат да се възползват на конгреса и точките за избор на президент и Изпълком да отпаднат от дневния ред.

Пресен пример било днешното изявление на президента на женския ФК "Олимпия" (Шумен) Панайотис Папас, който обясни, че е бил заплашван с отнемане на лиценза от служителката на БФС Деница Крумова.

Бербатов допълни, че не е само с този клуб. За този казус са информирани "компетентните органи". 

"Олимпия" (Шумен) е един от клубовете, които също издигат кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на централата. Повечето са от аматьорския футбол, като професионалните са ЦСКА-София, "Пирин" (Благоевград), "Миньор" (Перник), "Марица" (Пловдив)... Също така "Пирин" (Гоце Делчев), "Беласица" (Петрич), отказалия се от участие във Втора лига "Кариана" (Ерден), детско-юношески школи като "Спартак" (София), "Победа Орландовци" (София) и т.н.