Ваксинираните хора срещу COVID със завършен цикъл в България преминаха прага от 2 милиона души. С ваксините, поставени през изминалото денонощие, те са 2 003 025, а българите с бустерна доза станаха 620 413.

9152 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Това са повече от 26% от направените 35 040 теста. 

Починали са 87 души, 86% процента от тях не са били ваксинирани. В болница са 5917 пациенти, 565-има от тях са в интензивно отделение.

По-строги мерки се въвеждат от днес в област Велико Търново. По предложение на областния Covid щаб от началото на втория учебен срок присъствено ще учат само децата от първи до четвърти клас. В класните стаи за една седмица ще влязат учениците от VII, X, XII клас, останалите ще  бъдат в електронно обучение. За втората учебна седмица присъствено ще учат децата от V, VI, VIII, IX и XI клас. Само с възрастен придружител децата ще могат да посещават заведения и търговски центрове. При 50% ще работят заведенията и дейностите на закрито при условието зелен сертификат, но не се предвижда промяна на работното време. 

Областният оперативен щаб на Пловдив се събира на заседание днес. Ще бъде обсъдена епидемиологичната ситуация и графика, по който следващата седмица ще продължат занятията на учениците след удължената междусрочна ваканция.