Парламентът създаде временна комисия за промени в Конституцията. 134 депутати гласуваха "за", 39 "против", и нито един "въздържал се".

Комисията трябваше да се състои от 14 депутати на паритетен принцип - по двама от всяка парламентанра група.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" обаче не предложиха членове в комисията.

Председател ще е Христо Иванов (ДБ).

Дебатът продължи два часа и половина. Най-много критики към комисията се чуха от "Възраждане" и ДПС. От "Възраждане" актуализираха позабравени аргументи срещу съдебната реформа - че целта е узурпиране на съдебната власт от НПО, финансирани от чужди агентури.

Филип Попов (БСП) декларира, че партията ще подкрепи създаването на комисия, защото дебатът за реформа в съдебната власт трябва да се отвори.

Христо Иванов ("Демократична България") заяви, че разделението в обществото върви по линия на отношението към корупцията.

"Единственият начин да се разреши това разделение по институционален път е да имаме съдебна власт, на която можем да имаме доверие за реално правосъдие", каза Иванов.

И допълни, че така би трябвало да се реши проблемът с корупцията и той да не прелива към политическата система.

"Оздравяяване на българското общество не може да се случи без съдебна реформа", каза Иванов.

После припомни, че България плаща висока цена за това, че е сред най-корумпираните страни в ЕС.

"Това е един от ключовите фактори, който подтиска инвестиционната привлекателност на България", коментира Иванов.

И добави, че от съдебната реформа зависи и влизнето ни в Шенген и еврозоната.

"Поне да почнем да я решаваме тази тема. Тя коства пари, обществено разделение, несигурност, ограничава ни възможността за развитие. На тази тема й е времето от много години. Тя е централна тема", каза Иванов.

Той обясни, че управляващото мнозинство не е внесло свой законопроект, защто търси съгласие.

"Няма да подкрепим създаването на тази комисия. Има постоянна комисия. Там да се състои този дебат", заяви Хамид Хамид (ДПС).

Но все пак заяви, че има нужда от тези конституционни промени. Хамид каза, че ДПС ще представи своя проект за изменение на всички парламентарни групи.

"Дайте и вашия проект и тогава създавайте временна комисия. Няма да участваме в сценарий, разиграван от олигарха Прокопиев", каза Хамид.

Това бе отговор на реплика от Иванов, който се обърна към ДПС с думите, че "олигархът е в залата", имайки предвид вероятно Делян Пеевски (ДПС).

От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят създаването на комисията, но поискаха от управляващите да не ги наричат "мафия" и да заявят, че те са партия.

"През последните години бяхме наричани с какви ли не обидни квалификации от партиите, които съставляват сегашното управляващо мнозинство. Днес ни каните съвсем любезно да участваме в комисия, която да изготви конституционни промени. Или ни смятате за партия, или ни смятате за мафия. Ако ни смятате за мафия не вижам защо искате да водите диалог с мафията. Първо тук да излезе някой от упрвляващото мнозинство и да каже на нашите избиртели, че ГЕРБ е политическа партия, а не мафиотска организация".

Това каза Тома Биков (ГЕРБ). И допълни, че математически  е ясно, че никаква Конституция не може да се промени "без нашите гласове".

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви, че ГЕРБ са мафиотска организация и за да стане партия трябва да мине по дълъг път, включително през тази комисия.

"Никой не може едностранно да реализира своите идеи. Ще търсим консенсус в рамките на тези различия. Да намерим някакво припокриване.

Това е дълъг път към търсене на възможност за регенерация на българския политически живот. Разделенията са факт, през тях се хвърлят най-различни думи.

Съвсем откровено се обръщаме към всяка една от фракциите в парлмента - дайте да опитаме. Кой какъв е се дефинира от неговите действия. Да ние ви отправяме покана и се радвам на това, което казахте", каза Христо Иванов.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) постави като условие за подкрепа комисията да се председателства от ГЕРБ или да има двама съпредседатели  от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" като двете най-големи партии. Предложението не беше прието.

"Животът ми мина  с две неща - съдебна реформа и Лили Иванова".

Това заяви Любен Дилов-син (ГЕРБ).

По-късно депутатът се уточни: Понеже последното ми изказване в парламента се цитира леко неправилно, намирам за уместно да повторя точно какво казах. По повод създаването на извънредна комисия за промени в конституцията и съдебна реформа, която беше направена така, щото цялата опозиция да не иска да участва в нея, казах следното: Животът ми мина с две вечни неща: Лили Иванова и Съдебна реформа. И ако от Лили Иванова е ясно какво очаквам: невероятен талант, безкомпромисен професионализъм и титаничен труд. На другият полюс е съдебната реформа: постоянни пискуни, преминаващи в кресчендо и като цяло никаква работа. И забележете хората, които най-високо и фалшиво пеят по темата са същите, които най-често са човъркали законодателството на съдебната система. Ще се извиня ако бъркам, но г-н Христо Иванов, сегашният главен прокурор не е ли избран по правилата, които вие предложихте и наложихте? Т.нар. градска десница отново ни предлага не комисия за промени в конституцията, а някакъв психоаналитичен кабинет, където, полегнали на кожените дивани на парламента, някои да изповядват постоянните си скрити еротични въжделения, свързани със съдебната реформа.“
В крайна сметка, управляващите отново я свършиха като кучето на нивата. Комисия  от 8 човека (културната, за сравнение е от над 20) ще прави конституционни промени и съдебна реформа. Ами…чудесно. Успех!

"Става дума за борба за изграждане на европейска държава. Тази борба не е приключила."

Това заяви Крум Зарков (БСП).