Лидерът на "Ислямска държава" се е самовзривил, загивайки заедно със свои жени и деца, по време на американската операция в Сирия тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на Белия дом.

"В началото на операцията, терористичната цел взриви бомба, която я уби заедно с членове на собственото й семейство, включително жени и деца", каза цитираният източник.

Лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД) е бил ликвидиран от американски специални части в Сирия тази нощ, обяви малко по-рано президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши - лидера на ИД", каза Байдън в изявление.

Той уточни, че всички американски командоси, участвали в операцията, са се върнали невредими.

Президентът на САЩ ще произнесе днес реч във връзка с ликвидирането на лидера на ИД.

Преди няколко часа Пентагонът съобщи за успешна голяма антитерористична операция в Северозападна Сирия.

Сирийски източници казаха, че при операцията са били убити 13 души, сред които шест деца и четири жени.

Курайши оглави ИД след гибелта на своя предшественик Абу Бакр ал Багдади през 2019 г. Багдади загина при аналогични обстоятелства - той се самовзриви при операция на американските въоръжени сили също в Идлиб.

Северозападната сирийска провинция и прилежащи райони са последният голям бунтовнически бастион в страната, след като режимът на президента Башар ал Асад си върна контрола върху повечето територии, които бе загубил след избухването на гражданската война през 2011 г. Доминиращата сила в Идлиб са джихадистки групировки.

Малко се знае за личността на Курайши. Подобно на Багдади, той също е иракчанин, който е бил в американски плен. Смята се, че Курайши е участвал в избиването от ИД на представители на малцинството язиди в Ирак и Сирия - масови убийства, които бяха определени в доклад на ООН като геноцид.

БТА