Русия ще санкционира германска медия, акредитирана в Русия, в отговор на решението на Берлин да забрани немскоезичната версия на руския тв канал RT (бившата "Раша тудей"). Това съобщи вчера министерството на външните работи в Москва, цитирано от Ройтерс и БТА.

Германският медиен регулатор и комисията по лицензиране и надзор на медиите обявиха по-рано през деня, че RT DE (името на немската версия) трябва да има лиценз по германското законодателство и не може да го заменя с друг.

"Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) симптоматично мълчи относно решението на ФРГ да забрани излъчването на RT DE. Г-жа Рибейро (представителят на ОССЕ по свободата на медиите е Тереза Рибейро - бел. ред.) не видя "нищо" нередно, което би могло да представлява интерес за представител на ОССЕ по Свободата на медиите. Тогава по отношение на руските ответни мерки, който ще бъдат обявени днес, ще бъде двойно непростимо за г-жа Рибейро да се изкаже. Първо, те са реципрочни. Второ, след като сте премълчали веднъж - кой ще ви повярва?", попита говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

През декември "ЮТюб" премахна канала на RT DE заради нарушения на стандартите, а медийният регулатор за Берлин и провинция Бранденбург постанови, че телевизията не може да предава в Германия по лицензионни причини. Това доведе до снемането на нейния сигнал от "Ютелсат", но RT DE продължи да разпространява звук и картина чрез уебсайта си.

Руската медия, която имаше срок до края на 2021 г. да уреди въпроса с лиценза, твърди, че нейният сръбски лиценз й дава право да излъчва в Германия съгласно европейската конвенция за трансгранична телевизия.

В изявлението на руското външно министерство не се посочва коя германска медия, регистрирана в Русия, ще бъде санкционирана.