В петък, 4 февруари, се откриват 24-тите Зимни олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари). Китайският град е в първият в историята, който приема Летни и Зимни игри - само 14 години по-късно.

Вижте любопитни факти, подбрани от агенция "Ройтерс" и БТА:

* 2900 - броят на спортистите, които представят 91 национални олимпийски комитета. Те пристигнат в Китай за Игрите заедно с още 25 000 участници под една или друга форма.

* 109 - брой състезания за разпределение на медали в 15 зимни спорта. В сравнение с "Пьончан 2018" сега има седем състезания за медали в повече.

* 13 - брой арени, трасета и стадиони около Пекин, Янцин и Чжанцзякоу в това число и пет наследени и преобразувани от Летните олимпийски игри през 2008 г.

* 55:45 - процентно съотношение в половото разделение на спортистите (мъже - жени), като дамите са повече в сравнение с 2018 г., както и броят на женските дисциплини (46) в сравнение с предишните Игри.
* 1 - брой на състезанията без участието на жени. Това е северната комбинация - комплексна дисциплина, включваща ски-бягане и ски-скок. За момента това е единствено мъжка дисциплина, но Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната ски-федерация (ФИС) смятат да преминат и тази бариера през 2026 г.

* 4000 - брой на участниците в церемонията по откриването на Зимните игри. Това е доста по-малко в сравнение с 15-те хиляди участници на лятната Олимпиада през 2008 г. И тогава, и сега церемонията е режисирана от световноизвестния режисьор и кинопродуцент Чжан Имоу.

* 224 - най-многобройната делегация в Пекин. Тя е на САЩ. Следват Канада (215), Руския олимпийски комитет (212), Китай (174), Швейцария (167). Броят на българските спортисти е 16.

* 5 - броят на Зимните игри, на които е стартирал американският сноубордист Шон Уайт, стига да участва в Китай. Той е рекордьор сред спортистите мъже на Зимните игри. Остава обаче далеч зад германската състезателка в бързото пързаляне с кънки Клаудия Пенщайн, която е на осма Олимпиада. Тя е най-възрастната спортистка на Игрите.

* 15 - на толкова години е руската фигуристка Камила Валиева и тя е на другия полюс. На всичко отгоре тя е сред фаворитките за златния медал. Заради продължаващо наказание от МОК заради допинг скандалите Валиева и сънародниците й се представят от името на Руския олимпийски комитет (РОК), а не като Русия. Преди четири години името бе Олимпийски спортисти от Русия. И тогава, и сега химнът на страната няма да се изпълнява, нито пък ще носят и виждат държавния си флаг.

* 0 - брой на чуждестранните зрители на Игрите заради ограниченията в Китай, наложени заради пандемията. Избрани групи от поканени местни жители ще бъдат на местата, които Международният олимпийски комитет (МОК) се надява да бъдат запълнени поне една трета.

* 2900 - брой проби от кръв и урина, които Международната агенция за допинг-контрол планира да вземе по време на Игрите.

* 63548 - брой тестове за COVID-19, направени в затворения цикъл на Олимпийските игри към 31 януари, включително 3103 от спортисти.

* 1140 - медицински персонал на трасетата и пистите за състезания в Пекин, в това число и ангажирани 74 линейки.

* 880 милиона долара - дадени пари от МОК за покриване на разходите на организаторите в Пекин.

* 350 км/ч - максимална скорост на влаковете без машинист по новата 174-километрова железопътна линия, свързваща Пекин с планинските трасета за състезания в Чжанцзякоу и Янцин.

* 222,8 литра вода са използвани до момента за изкуствен сняг. По пистите и трасетата има и естествен.