Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заплаши Русия с всеобхватни и строги санкции, ако продължи ескалацията на конфликта с Украйна.

„Подготвили сме пакет с финансови и икономически санкции, които ще засегнат дори самия президент Путин. „Северен поток“ 2 също е част от тези санкции“, заяви фон дер Лайен в интервю за германския вестник „Ханделсблат“ и френския „Лез Еко“.

Мерките ще прекратят достъпа на Русия до чуждестранен капитал и ще спрат вноса за Русия на технически стоки.

Целта им е да направят руската икономика „още по-слаба“, посочва председателката на Еврокомиисята.

Ще бъдат сериозно засегнати и хора от обкръжението на Путин.

Технологичното ембарго пък ще попречи на Русия да развива въоръжението си. „Русия няма да има достъп до технологични елементи, от които има нужда и не може лесно да замести със свои – в областта на изкуствения интелект, квантовите компютри, космическите пътувания, лазерните технологии или оръжията“, казва още Фон дер Лайен.

Тя не спести критики и към намесата на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в конфликта с Украйна. „Шрьодер е на заплата при руски енергийни предприятия и съответно представлява техните интереси“, коментира тя изказванията му.

САЩ заявиха вчера, че Русия е подготвила няколко варианта на претексти за нашествие в Украйна, включително използване на пропаганден видеозапис, показващ инсценирано нападение.

Вчера Кремъл обвини Вашингтон, че пренебрегва призивите му за намаляване на конфронтацията около Украйна само ден след като Вашингтон обяви, че ще изпрати още близо 3000 свои войници в Полша и Румъния.