Комисията по правни въпроси в Европейския парламент отказа да свали имунитета на евродепутатката от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) Елена Йончева.

Очаква се решението да бъде гласувано в пленарна зала между 14 и 17 февруари.

Сред аргументите, които членовете на комисията посочват за решението си, е твърдението на Йончева, че правната процедура срещу нея цели да навреди на политическата й дейност, както и на дейността й на евродепутат.

„Елена Йончева е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където редовно взема думата срещу политиците на власт в страната си и критикува липсата на действие срещу корупцията по високите етажи на властта“, посочват евродепутатите в своите мотиви.

Те допълват, че процедурата срещу сънародничката ни е започнала след сигнал на двама депутати, които са нейни политически противници.

Българската прокуратура изпрати искането до ЕП за сваляне на имунитета на Йончева през 2019 г. заради обвинение в пране на пари от фалиралата КТБ в особено големи размери. Съгласно него през 2012 г. тя регистрирала компания, съвместно с офшорка, за която е трябвало да знае или поне да предполага, че средствата са нечисти. Става дума за дружество „Офроуд“ ООД между нейната „Авторска телевизия“ ООД и офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови.