Увлечени във все по-неотложна надпревара с времето, мароканските спасители работиха цяла нощ от петък до събота, за да се опитат да спасят малкия Раян, петгодишно дете, което падна в дълбок кладенец преди пет дни, съобщава днес Франс прес.

Но сондажните работи продължават много бавно в село в беден регион на Северно Мароко.

Последните два метра, които делят спесителите от момчето на дъното на 32-метровата дупка са най-трудни заради опасността от свлачища.

Няма никаква информация за съдбата на малкия Раян, но колкото повече часове минават, толкова повече стават съмненията за шансовете да бъде намерен жив.

Клазенецът е тесен - около половин метър в диаметър. Затова спасители не могат да бъдат спуснати в него, за да извадят детето. Има и опасност при такова решение стените на дупката да се срутят заради песъчливата почва. Затова спасителите копаят широка шахта успоредна на кладенеца.

Когато тя стигне  до нивото, на което е детето, спасителите - инженери и топографи - ще прокопаят хоризонтален тунел от три метра, успоредно с обезопасяването на периметъра от техническите екипи. Така  те ще се приближат до мястото, в което е заклещен Раян.

Спасителите работят денонощно под светлината на прожектори. Снимка АП / БТА

 

В трудни условия те са работили без прекъсване през последните няколко часа под светлината на мощни прожектори.

Изпратени са полицейски подкрепления, защото събралата се тълпа понякога затруднява работата на спасителите и на журналистите.

Хиляди хора са се стекли на местопроизшествието през последните дни в знак на солидарност и къмпингуват на място въпреки смразяващия студ в планинската местност на надморска височина от близо 700 метра.

Земна маса се срутва от горната част на кладенеца, в който е паднал малкият Раян. Снимка АП / БТА

 

Момчето случайно е паднало във вторник следобед в 32-метров сух кладенец, тесен и трудно достъпен, изкопан близо до семейното му жилище в село Игране, близо до Баб Берред, в провинция Шефшауен.

„Продължавам да се надявам, че детето ми ще излезе живо от този кладенец“, каза бащата на Раян пред държавната телевизия 2M в петък вечер. „Благодаря на всички мобилизирани и тези, които ни подкрепят в Мароко и другаде.

"Цялото семейство се мобилизира да го търси, докато научихме, че е паднало в кладенеца", каза през сълзи пред местните медии майката на детето.

Инцидентът с Раян предизвика съчувствие и солидарност в социалните медии по целия свят.

Медицински хеликоптер е в готовност да транспортира момчето до болница, веднага след като спасителите стигнат до него.

„Сърцата ни са със семейството и се молим на Бог той да намери близките си възможно най-скоро“, увери говорителят на правителството Мустафа Байтас, който призова присъстващите „да оставят спасителите да работят, за да спасят това детето“.