Стрийминг услугата Spotify е започнала да премахва епизоди от подкаста на Джо Роугън в петък и до момента 113 от тях вече не се предлагат от услугата, съобщи Gizmodo.

Мнозинството от тях обаче не са свързани с казуса за COVID дезинформация в шоуто на американския коментатор, което е най-слушаното от този тип в света. Именно интервю с д-р Робърт Малоун, един от разработчиците на иРНК технологиите, чиито позиции са отхвърлени от цялата научна общност, подпали острата реакция срещу подкаста и платформата.

Малоун обяви, че носенето на маски е масова психоза, което доведе до това двама изпълнители да оттеглят песните си от платформата. И голяма група от учени да напише протестно писмо. 

Spotify първоначално защити Роугън, като заяви, че този и другите епизоди отговарят на изискванията на платформата. Компанията разкри тези изисквания, които до момента не бяха публични. Това удари сериозно акциите на компанията.

Самият Роугън се извини за проблемите, които е създал на платформата, купила правата за ексклузивно излъчване на подкаста му за 100 млн. долара. И призна, че ще се стреми да е по-балансиран, но не отстъпи от тезата си, че е нормално да кани хора със спорни позиции.

Той явно е и наясно с изтриването на епизодите - защото днес се извини за "много глупости от стари епизоди на подкаста, които ми се иска да не бях казвал или да бях казал по различен начин". Роугън признава и че е използвал расистки изрази, макар да подчертава, че не е расист.

"Когато си в ситуация, в която трябва да кажеш "не съм расист" - значи си се прекарал", обяснява коментаторът и комик.