Испания и Португалия ще съхраняват по-голямата част от запасите на втечнен природен газ в ЕС.

Това става ясно от публикация в блога на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

„Трябва да ускорим работата за по-доброто интегриране на европейския пазар на Иберийския полуостров, който в момента е остров на тока в Европа, защото има по-голям капацитет за съхраняване на втечнен природен газ, отколкото другите европейски страни.  Тези усилия могат да имат успех, ако инвестираме в отношенията с потенциални доставчици на втечнен природен газ не като нещо краткосрочно, а като част от нашия интерес в развитието на по-стратегически връзки, като работим и за възобновяеми източници като водорода и слънчевата енергия“, пише Борел.

Заедно с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон той замина за Вашингтон. Днес двамата ще участват в заседанието на Енергийния съвет „САЩ-ЕС“.

САЩ са главният доставчик на втечнен природен газ за Европа, припомня дипломат номер 1 на  ЕС. Двете страни работят усилено за безопасността на тези доставки през следващите месеци.

Същевременно ЕС води разговори с Норвегия, Катар, Азербайджан, Алжир и други страни за разширяване на доставките на този вид гориво.

Русия и преди е използвала енергоснабдяването с политически цели, припомня Жозеп Борел. През последните седмици, макар да тя да изпълнява стриктно ангажиментите си по договор, „Газпром“ отказа допълнителни доставки за попълване на хранилищата в ЕС. Това според върховния представител е изнервило допълнително пазара.