Тимът на Сенегал за първи път в историята спечели турнира за Купата на Африканските нации. На финала в Камерун "лъвовете от Теранга" надделяха с дузпи срещу Египет - 4:2 след 0:0 в редовното време и продълженията.

Сенегал имаше два загубени финала, включително на предишното първенство през 2019 г. Египет е със седем титли.

Двубоят бе и пряк сблъсък между съотборниците в "Ливърпул" Садио Мане и Мохамед Салах, който пак се размина с най-високото отличие на континента си.

Мане можеше да даде аванс на тима си още в 7-ата минута, но пропусна дузпа. Сенегал бе по-добрият отбор, беше по-активният, създаде повече и по-добри голови ситуации.

Спорът трябваше да бъде решен с дузпи. Двата тима направиха по един пропуск още в първите си опити - първо "фараоните". При 3:2 вратарят на "Челси" Едуар Менди отрази удара на Лашеен и даде възможност на Мане да се реабилитира и донесе жадуван триумф. Той го направи - 4:2. Така и не дойде редът на Салах, който бе оставен последен.

Всичките четири мача на Египет в елиминациите бяха решени след редовните 90 минути, отборът победи Кот д'Ивоар и домакините от Камерун с дузпи.