Излишно е да се говори, че членството в ЕС е единственият възможен път за развитието на България. Както и да припомняме, че без него днес тя би била в положението на Сърбия или Украйна.

Може би евроинтеграцията на страната ни не се получи по най-добрия начин. Но важното е, че се случи.

И днес пътуваме свободно из цяла Европа, като в по-голямата част от нея пресичаме границите със 120 километра в час (ако сме с кола). На места дори няма табелки, показващи гези граници. Можем да минаваме и пеша от една в друга страна. И всичко това – без да изписваме листове хартия с обяснения при кого и защо отиваме.

В нещо напълно нормално се превърна това да закусиш в Белгия, да обядваш във Франция, да си изпиеш следобедното кафе в Германия и да отидеш вечерта на дискотека в Нидерландия. Все едно си решил от София да скочиш до Пловдив, после да свърнеш към Велинград, а после да прескочиш и до Банско. Нали си все в ЕС!

За съжаление, все още не можем да влезем в Шенгенското пространство. Като станем част от него, вече ще ходим без паспортна проверка в Гърция.

Членството в ЕС доведе до значително подобряване на пътната и транспортната инфраструктура. Най-малкото, градският транспорт в София е наистина на европейско равнище.

Заради евроинтеграцията българските младежи могат свободно да избират къде да учат измежду десетки университети и други висши учебни заведения.

И още, и още...

"Виновни" за това са лидерите на 12-те страни членки на ЕО, подписали Договора за ЕС.

Паметникът пред провинциалната управа в Маастрихт припомня за историческия документ.

 

Началото на ЕС бе положено точно преди 30 години. Това стана на 7 февруари 1992 г. в нидерландския град Маастрихт. Тогава бе подписан Договорът за EС, или Договорът от Маастрихт. Той превърна Европейската общност (ЕО) в политически, а след това – в икономически и валутен съюз. Историческият документ е подписан в сградата на управата на провинция Лимбург.

Наричан още "клуб на богатите", ЕС днес е първата икономическа сила в света. За щастие, България е негов член от 1 януари 2007 г. Макар членството да не е съвсем гладко, то е животоспасяващо за страната ни и единственият възможен път на развитие.

Най-важното в Договора от Маастрихт са трите основни стълба на ЕС:

• Икономическият и валутният съюз;

• Обща външна политика и политика на сигурност;

• Сътрудничество между страните членки в сферата на правосъдието и вътрешните работи.

Договорът създаде понятието „гражданство на Съюза“. Всеки гражданин на страна членка има право на свободно придвижнване и неограничено във времето свободно пребиваване на територията на ЕС, както и на свободно упражняване на професията си в неговите рамки.

Договорът от Маастрихт

 

Установени бяха и критерии за членство, които кандидатите трябва да изпълнят, за да бъдат приети. Този път извървя и България.

Икономическите критерии са следните:

• Темповете на инфлацията да не надвишават 1,5 на сто от средния показател в страните членки с най-нисък ръст на цените;

• Процентните ставки по дългосрочните кредити не трябва да снадвишават с повече от 2 процентни пункта съответния среден показател в трите страни с най-слаб ръст на цените;

• Бюджетният дефицит да не бъде над 3 на сто от БВП;

• Държавният дълг да не бъде над 60% от БВП;

Договорът от Маастрихт влезе в сила на 1 ноември 1973 г.

Оттогава досега ЕС се разшири повече от два пъти. От 12 страните членки станаха 28. За съжаление Великобритания го напусна през 2020 г. в резултат на минимална победа на евроскетпиците на референдум. Последиците от това вече се усещат. И те съвсем не са в полза на Обединеното кралство.

Нека се помолим на Господ това да не се случи и у нас.