Женските отбори на Канада и Руския олимпийски комитет (РОК) играха мача си от Олимпийските игри в Пекин с медицински маски под хокейните. А около двубоя се случиха противоречиви събития, изместили фокуса.

Северноамериканките спечелиха с 6:1, което е в реда на нещата, тъй като разликата в класите между двата тима все още е голяма.

Шест руски хокеистки дадоха положителни проби за COVID-19 през миналата седмица и бяха изолирани. В неделя са дали проби - отрицателни, така се настроили, че могат да играят на следващия ден. 

Според протоколи на Международната федерация обаче трябвало отново да бъдат тествани и сутринта - целият отбор. Селекционерът Евгений Бобарико заяви, цитиран от световните агенции, че това било промяна, за която в РОК не знаели. Също така те били единственият тим, който бил изследван за коронавируса и сутрин, и вечер.

Новите проби обаче не дойдоха за началото на срещата, така щабът на "кленовите листа" обяви, че докато това не стане, няма да играят. Независимо, че вече бяха на леда. Срещата се забави с около час, но все пак започна, като бе решено двата отбора да носят медицински маски. Въпреки че не е препоръчително продължително време да се носи такова средство на устата при физически натоварвания.

Така преминаха две третини, а резултатите (негативни) дойдоха по време на втората. Рускините свалиха маските в третата, а канадките продължиха да играят със своите.

"Искахме да бъдем сигурни, че пробите им ще дойдат и ще бъде безопасно да играем, коментира канадката Натали Спуунър, цитирана от Би Би Си. - Когато това стана, вече се чувствахме по-спокойни. Нашите треньори и медицинският щаб не искаха да ни поставят в ситуация да играем със страх. Това си стана случка, за която явно дълго ще се говори. Можем да кажем, че сме на COVID Олимпиада и ни се налага да носим маски по време на мач."

"Кленовите листа" при дамите са 4-кратни олимпийски шампионки, като неизменно са печелили поне медал от 1998 г насам., когато женският хокей стана олимпийски спорт. 

Рускинята Анна Шибанова каза, че тя и съотборничките й изпитвали трудности да играят с маски:

"Не ни стигаше въздух."