След като даде нов старт на двустранните отношения с Република Северна Македония и надежди на Скопие, че ще получат скоро зелена светлина за започване на преговори за членство с Европейския съюз, второто официално двустранно посещение на премиера Кирил Петков ще е утре в Сърбия, където ще обсъди евроинтеграцията и на западната ни съседка.

Освен със своя домакин - премиерката Ана Бърнабич, Петков ще се срещне с президента Александър Вучич и с председателя на парламента Ивица Дачич, чиято политическа кариера започва като пиар на диктатора Слободан Милошевич.

Във фокуса на разговорите ще са темите за европейската интеграция на Сърбия и региона на Западните Балкани, двустранните отношения, енергийното сътрудничество, инфраструктурата и икономически въпроси от общ интерес.

Сърбия до момента е отворила 18 преговорни глави, като е затворила временно две. България досега е давала знаци, че следи изкъсо проблемите с българското малцинство в западната ни съседка, които също са част от преговорния процес. 

Във водената от премиера Кирил Петков делегация са министърът на енергетиката Александър Николов (ИТН), началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев (ИТН). В рамките на посещението министър Николов ще проведе среща със сръбския вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович.

Преди дни бе даден старт на строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България–Сърбия. Енергийният министър Александър Николов заяви, че най-късно до октомври 2023 г. междусистемната газова връзка България–Сърбия ще бъде завършена и ще съдейства за разширяване на възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар. Тя ще осигури на Сърбия и други страни от региона достъп до различни източници на газ през Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.