Висшият съд в канадската провинция Онтарио постанови протестиращите да престанат да надуват клаксони. Някои от жителите бяха внесли колективен иск срещу организаторите на протеста заради хаоса, предизвикан от протестното движение. Те поискаха около 10 милиона канадски долара за нанесени вреди (7 милиона евро), предаде Ройтерс, цититирана от БТА.

"Надуването на клаксон не е израз на някаква велика идея, която да ми е чужда", заяви съдия Хю Маклийн, след като оповести решението си.

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън призова федералните власти за помощ, за да се сложи край на протеста на шофьорите на камиони срещу санитарните ограничения, въведени заради пандемията. Протестът в Отава продължава вече 10-и ден.

Протестиращите са пред парламента и под прозорците на канцеларията на премиера Джъстин Трюдо. Между 400 и 500 камиона все още блокират центъра. Според кмета на Отава ситуацията е извън контрол.

В града остават блокирани някои пътни артерии, магазините са затворени, а протестиращите са си устроили лагери за ужас на жителите.

Премиерът Джъстин Трюдо пък заяви, че протестът трябва да спре. Той разкритикува тактиките на демонстрантите и припомни, че Канада е преминала през пандемията, като е била единна и малцина протестиращи, които скандират и размахват свастики, не дават представа за това какви са канадците.

79 процента от жителите на Канада са си сложили поне по две дози от ваксините срещу COVID-19. Но неотдавнашни допитвания показват, че сред хората нараства недоволството от ограниченията.

Конвой от камиони - вече и в Нова Зеландия

Конвой от камиони и каравани блокира днес улиците около парламента на Нова Зеландия в Уелингтън. Протестното шествие бе срещу санитарните мерки и ваксинацията. То е вдъхновено от демонстрациите в Канада, предаде Франс прес.

Стотици превозни средства, на които имаше закачени призиви: "Върнете ни свободата" и "Принудата не е съгласие", паркираха на улиците около парламента. Стотици други пък прекосиха центъра на града, надувайки клаксони. Протестът беше мирен. Нямаше инциденти и задържани.

Премиерката Джасинда Ардърн заяви, че няма намерение да води диалог с хората, които са участвали в протестната акция и подчерта, че мнозинството от новозеландците са изразили подкрепа за програмата за ваксинация. 96 процента от новозеландците са се ваксинирали, което позволява на страната да живее с по-малко ограничения, благодарение на допълнителната защита, която дава ваксинацията срещу COVID-19, смята премиерката.

Ваксинацията е задължителна в Нова Зеландия за определени отрасли като здравеопазване, полиция, образование и отбрана. Въведен е и санитарен пропуск, който задължава хората да докажат, че са ваксинирани, за да влязат в ресторанти и да участват в спортни прояви или религиозни служби. Документът не е задължителен за транспорта, супермаркетите, училищата или за достъп до здравни услуги.