Димитър Герджиков завърши на 41-во място на 20 км в биатлона на Зимните олимпийски игри в Пекин. Това е най-предното класиране за тримата ни представители днес.

Българинът направи добро състезание, пропусна само две от 20-те мишени и завърши на 5:06.8 минути от победителя Кентен Фийон Майе (Франция).

Водещият ни биатлонист Владимир Илиев, който преди четири години в Пьончан беше 19-и в тази дисциплина, сбърка пет пъти на стрелбището и зае едва 61-ва позиция с пасив от 6:50.1 мин.

Третият българин Антон Синапов е 85-и с шест наказателни минути и изоставане от 10:00.2 мин.

Олимпийската титла спечели френският биатлонист Кентен Фийон Майе, който постигна най-големия успех в кариерата си.

Майе, който взе и сребро със смесената щафета в Пекин, допусна две грешки в четирите си стрелби, но със силно бягане измина трасето за 48:47.4 мин.

Антон Смолски от Беларус изненадващо стигна до сребърното отличие, след като повали всичките 20 мишени и остана на 14,8 сек. от победителя.

Защитаващият титлата си от "Пьончан 2018" в дисциплината Йоханес Тингес Бьо взе бронза. Норвежката звезда завърши с пасив от 31,1 сек. и с две наказателни минути.

Следващият старт в биатлона е женският спринт на 7,5 км на 11 февруари.

"Въпреки лошия сезон, който имам, мисля, че днес успях да се събера. Въпреки по-бавната стрелба. Заложих на сигурното и мисля, че това беше по-добрата стратегия специално за мен. Доволен съм. Днес показах най-доброто от себе си. Далеч съм от формата, в която съм бил, но някой път нещата така се получават", заяви Герджиков пред пратеника на БТА.

"По принцип големите резултати на българските биатлонисти в историята по традиция са били на голяма надморска височина, но това за мен винаги е било голямо предизвикателство. Аз лично никога не съм се справял при такива условия. Въпреки това днес успях да се справя. Условията бих казал, че бяха перфектни в сравнение с щафетата. Със сигурност щеше да е добре, ако бяхме прегорели с Владо (Илиев) един старт преди индивидуалното, но в биатлона това винаги може да се случи", добави той.

Владимир Илиев обяви, че имал лош ден, като изрази съжаление за представянето си. Той каза, че се потвърдили опасенията му, че надморската височина ще се окаже проблем.