СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Единствена Рукия може да предотврати собствения си банкрут. Наложените й санкции не бива да бъдат разхлабвани, докато Кремъл не намери обратния път към сътрудничество със Запада.

Острата позиция е на германския финансов министър и приближен на канцлерката Ангела Меркел Волфганг Шойбле, изразена пред в. “Райнише пост.”

“Естествено ние сме загрижени от развитието на събитията в Русия”, признава същевременно видният политик, визирайки срива на рублата и тежкото икономическо положение в Русия.

Анексирането на Крим и нарушаването на примирието в Източна Украйна обаче не можело да мине безнаказано и без ответна реакция.

“Всеки Божи ден се надявам, че Русия ще намери обратния път на сътрудничество със Запада. Докато това не стане, ние ще държим на санкциите спрямо Русия”, категоричен е Шойбле.

В момента германското правителство, което е широка коалиция между християндемократи и социалдемократи, обсъжда сериозно въпроса със санкциите спрямо Кремъл. Докато канцлерката Меркел и нейните християндемократи са за санкции, дори за тяхното разширяване, социалдемократите са на мнение, че не бива Русия да бъде поставяна на колене. Ако наказателните мерки не бъдат смекчени, имало опасност от дестабилизация на Русия, което не било от ничия полза.

Дали Путин ще промени курса си на конфронтация, ще стане ясно на днешната среща на контактната група в беларуската столица Минск, в която участва и Русия.  Групата подновава работата си след тримесечен застой. Сега отново ще се търси решаване на кризата в Източна Украйна.

На последната среща през септември беше договорено примирие в Донбас, но то продължава да се нарушава.

Днес ще се говори и по изтеглянето на тежката военна техника от региона, размяната на военнопленници и доставянето на хуманитарна помощ за бедстващото население в Източна Украйна, съобщи говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), под чиято егида се порвеждат срещите на контактната група.

Сепаратистите и Русия настояват Киев да вдигне икономическата блокада на Донбас. Вместо това в навечерието на срещата Украйна дръпна шалтера на Крим и анексираният от Русия полуострон остана на тъмно.

Не стига това, а във вторник парламентът в Киев прие закон, според който Украйна се разделя със статута си на необвързана държава и се стреми към членство в НАТО.

Сегашната среща на контактната група беше договорена в понеделник в телефонна конференция между германската канцлерка Меркел и  президентите на Франция, Русия и Украйна  – Оланд, Путин и  Порошенко. Всички те се споразумяха и за втора среща на групата в петък.

Какви ще са резултатите, още никой не може да каже.