$Няма доказателства, че COVID-19 е от лаборатория и е плод на експерименти. Но има някои особености, които обсъждахме в дискусии с учени от цял свят. Изводът ни е, че не може да се каже, че този вирус е изкуствено създаден. Но не можем напълно да отречем и възможността за това, макар тя да е много малка.$

Това заяви в интервю за „Зюддойче Цайтунг“ германският вирусолог Кристиан Дростен. Той е един от водещите изследователи на коронавирусите и пръв откри предишния причинител на пандемия – SARS-вируса.

Дростен отговори в интервюто задочно на обвиненията на физика от Хамбург Роланд Визендангер, който твърди, че учените нарочно не казват истината за произхода на COVID-19 и обвинява поименно и Дростен, че крие факти около това.

В интервюта за списание „Цицеро“ и швейцарския вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг“ Визендангер твърди, че COVID-19 е създаден в лабораторията в Ухан и обвинява Дростен, че нарочно заблуждава обществеността заедно с колегите си от експертния съвет от учени от цял свят, създаден от Антъни Фаучи през 2020 година. Визендангер не предоставя доказателства за твърденията си.

Повечето международни учени смятат, че е много по-вероятно вирусът да произхожда от животинския свят и случайно да се е прехвърлил в човека.

Дростен пък посочва и че от конспиративните теории по тази тема в момента се печелят много пари чрез интервюта, книги и предавания.

„Тези спекулации не са нови, вече има различни разклонения на тези теории и от всички се правят книги, които се продават. Предполагам, че затова и обвиненията стават все по-лични, за да събуждат по-голям интерес“, смята вирусологът.

Физикът твърди, че теорията за лабораторен произход на вируса нарочно е изключена още от самото начало по чисто политически причини.

„Това не е вярно. Няма доказателства за подобни твърдения. Изказванията ми за произхода на вируса и моите предположения са публични и обосновани. Винаги съм бил отворен и за двете възможности, не отхвърлям априори теорията за човешка намеса, така че сме проверили и двете версии. Смятам за по-вероятен естествения произход и съм се обосновавал многократно“, посочва Дростен.

„Знаем, че вирусът SARS-1, който принадлежи към същия вид като  Sars-CoV-2, произхожда от прилепи. От тях се е прехвърлил върху други животни и в тях е мутирал, така че да може да зарази и човек.

Тъй като еднаквите видове вируси по правило имат и еднаква болнична картина. Затова ни е позволено да направим извода, че и COVID-19 има същия произход. За хипотезата за лабораторен произход нямаме никакви научни доказателства от този порядък“, обяснява ученият.

Дростен обяснява и кои са особеностите на COVID-19, които са направили впечатление на учените и го различават от други вируси, затова също е била разглеждана многократно версията за лабораторен произход. Тя обаче така и не е била доказана.

„Всяка една особеност може да се обясни и с естествени мутации“, посочва Дростен. Така например хуриновата ставка, която не е типична за този вид вируси, но пък я има при другите коронавируси.

Германският вирусолог обаче заявява, че в лабораторията в Ухан се правят опасни експерименти, за което е станало ясно по-късно.

„Това, което ме изненада, е, че институтът в Ухан е участвал в програма, в която се манипулират генно вируси в прилепи. Така са доказали, че конструираните по този начин вируси могат да се разпространяват по-лесно. Стана ясно и че е имало планове за манипулация с фурин, но те не са финансирани и не са изпълнени.

Разгледах докладите за тези опити, които бяха предоставени много след избухването на пандемията. Има два извода, които можем да направим от тях. Единият е, че такива експерименти не бива да се правят без нужда и ако се налага – то в суперзащитена лаборатория и с биологични мерки – например да се премахне ген във вируса, който му помага за разпространението.

Вторият ми извод е, че в Ухан са правили опасни неща. Там действително са манипулирали гени на вируси в прилепи, но не такива, които имат общо с COVID-19“, казва Дростен.