Русия и Беларус започнаха днес край границата с Украйна най-големите си съвместни военни учения от края на Студената война, предават световните медии.

Двете съюзни държави отхвърлят западните подозрения, че маневрите в южната част на Беларус са подготовка за агресия срещу Украйна. В тях участват 30 000 руски войници с тежка техника и под прикритието на ракети и бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие.

В същото време днес британската външна министърка Лиз Тръс пристига в Москва за разговори с руския външен министър Сергей Лавров. В менюто на разговорите са руските искания и западните предложения за гаранции за мир и сигурност в Европа.

Допълнителни близо 1 000 американски войници с бронирани машини "Страйкър" пристигнаха в Румъния, а в Полша се разполагат още 1 700 американски десантчици.

Лидерите на балтийските държави днес ще бъдат в Берлин за среща с канцлера Олаф Шолц. Тя ще се състои след неговата среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом във вторник и преди среща с руския президент Владимир Путин в Москва, насрочена за идния вторник.

Междувременно Путин отбеляза руския ден на дипломата с изказване, в което заяви, цитиран от ТАСС:

"Обстановката в света става все по-турбулентна и напрегната. Това безусловно изисква допълнителни настойчиви усилия по осигуряването на стратегическа стабилност и противодействие на възникващите заплахи и предизвикателства, на първо място - стремеж към получаване от САЩ и техните натовски съюзници на изчерпателни юридически закрепени гаранции за сигурността на нашата страна".