Доставката на новите 8 изтребители F-16, които поръчахме и платихме на САЩ, ще закъснее и то немалко, питайте Бойко Борисов какъв договор е подписал за тях. Това каза президентът Румен Радев, след като заедно с военния министър Стефан Янев изслуша анализа на състоянието на Въоръжените ни сили през 2021 г. от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

"Има вече информация, че ще има закъснение и то немалко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили, то вече въвежда рискове България да загуби въздушен суревенитет, да загуби възможността да охранява сама въздушното ни пространство.

Но това дали ще закъснеят и защо, може да попитате Борисов и неговото правителство - при какви клаузи са сключвали този договор", коментира президентът.

Според него кризата в Украйна създава заплаха за сигурността не само на България и на нашия регион, а на цяла Европа.

"Това е криза с глобални измерения. Там диалогът се води на най-високо ниво - между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия", каза Радев.

И допълни, че всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза.

"Не може да има военно решение, може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усилия. Трябва ясно да осъзнаваме, че най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти", каза президентът.

Радев заяви, че модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, върху новите технологии и иновациите.

Декларацията на новото правителство, че гарантирането на нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската армия, трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти, с ясни виждания и подкрепа как точно ще развиваме нашите Въоръжени сили и как ще ги осигуряваме, каза държавният глава.

Има индикации, че доставката на първите самолети F-16 ще закъснее, каза и министърът на отбраната Стефан Янев.

Конкретният срок все още не е категорично ясен и е въпрос на преговори, посочи Янев. Договорът със САЩ е между двете правителствата. Трябва да направим разговорите със САЩ като стратегически партньор и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това засяга нашата организация и планиране, включително и предварително планиране за възможности кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети. Така че разговорите предстоят, обясни министър Янев.