Президентът на републиката си има 10 гарантирани минути в програмната схема на БНТ, за да честити Нова година, но останалите политици...

Те си нямат. И наваксват както могат.

Затова трябва да са особено благодарни на Марк Зукърбърг, който даде много, за политическата им агитация като направи суперпопулярна социалната мрежа фейсбук сред българите. И, естествено, коледните пожелания на разноцветните ни политици са там.

Премиерът Бойко Борисов е лаконичен:

На този светъл християнски празник искам да пожелая на всички българи здраве, късмет и благоденствие. Нека в делата си бъдем водени от чувството за справедливост и доброта. Честита Коледа!

Но бившият лидер на БСП Сергей Станишев е публикувал във фейсбук доста дълго обръщение към последователите си в социалната мрежа на Бъдни вечер.

Днес всички сме в очакване на Рождество Христово. Някои заради вяра, други заради празника, трети заради топлината на пълната къща.

Моята е пълна с емоция и вълнение заради очакваните подаръци, а два чифта любопитни детски очички търсят чувала на Дядо Коледа.

Реших да напиша тези редове именно днес, защото ми се иска всеки от нас да забрави лошото, злобата на деня и на политиката. Иска ми се да сме здрави и успешни като нация. И тази вечер на всяка трапеза да има благослов за страната ни, хармония и надежда.

Искрено вярвам, че отдавна заслужаваме мястото си в Европа и не бива да допускаме друго отношение към България. Дано Новата 2015 година да е пълна с очакване, с усмивки и добри каузи! Пожелавам го на всички сънародници - където и да са по света, каквато и религия да изповядват.

В коледната си честитка Станишев е отделил място и за БСП, която нарича "моето голямо семейство". Столетницата през 2014 г. падна от власт, а на изборите на 5 октомври регистрира нечувано слаб изборен резултат. Бившият лидер на БСП иска и прошка от съпартийците си.

С много от вас сме преживели възходи и падения. Плакали сме от радост и от болка. Споделяли сме чувства и спомени. Заради това искам в навечерието на Коледа да ви благодаря, да ви поискам прошка, да ви простя и да ви пожелая много здраве и лично щастие.

Надявам се, че Новата 2015 година ще донесе на всички нас в БСП много победи, самочувствие, удовлетворение и единство!

Боли ме, когато чета и слушам междуличностни нападки или упреци към партията. Само заедно можем да минем през всички предизвикателства.

След това Станишев обяснява, че през отиващата си година му се е наложило да вземе трудни решения. Но категорично заявява, че "БСП е и продължава да бъде моя кауза".

Стоя зад ръководството на партията, зад структурите и хората ни по места. Смятам, че предстоящите местни избори са решаваща битка, в която БСП трябва да влезе в добра кондиция и да излезе победител!

Нашите опоненти и конкуренти в политиката се опитват да ни прехвърлят вината за неуспешния преход. Точно защото през последните 25 години - изгубени в прехода - загубихме ценностите и жалоните си като нация. Историческият шанс, но и изключителна отговорност пред БСП сега, е да даде посока, да очертае път пред страната. Както и да се опита да върне обичайната вяра в доброто у човека, у всеки от нас като българин.

Въпросът е дали сме достатъчно силни, за да отправим такова послание на надеждата? Моят отговор е положителен. Иска ми се и вие да мислите така, завършва посланието си Сергей Станишев.

Бившият премиер Пламен Орешарски също е използвал възможностите на фейсбук, за да честити празника. В неговите думи липсват каквито и да е политически послания и оценки за събитията от отминаващата година:

Днес християните празнуват един от най-светлите и най-важни семейни празници - Бъдни вечер. Броени часове ни делят и от Рождество Христово, което слага начало на ново летоброене и е граница във времето и празник на празниците за християните.

В дни като тези си даваме сякаш най-ясно сметка, че всички имаме особена нужда тъкмо от мира, тишината и светлата радост на Рождеството. Затова отправям пожелание за светли рождественски празници, за мир, любов, разбирателство и благоденствие във всеки български дом. За една светла и свята Коледа! А каквото си пожелаете на Коледа за вас и вашите близки, да се сбъдне. Весела Коледа!

За празника вицепремиерът Румяна Бъчварова е публикувала просто снимка на растението коледна звезда, а нежното острие на БСП Корнелия Нинова е разпространила снимки на украсената си елха вкъщи, на които позира със сина си. Посланието е кратко и ясно:

С моето момче Ви пожелаваме топлина и уют в домовете Ви с хората,които обичате.

Прави впечатление, че  политиците от Реформаторския блок, които са особено активни в социалната мрежа, този път дружно са решили да не се изявяват във фейсбук.