Канадската провинция Онтарио обяви днес извънредно положение на фона на продължаващите протести на шофьори на големи камиони срещу задължителната за професията им ваксинация, каза пред журналисти премиерът на провинцията Дъг Форд, цитиран от Ройтерс.

"Ще събера правителството, за да се обърнем към съдебните власти, които в спешен порядък да издадат разпореждания, които да посочат пределно ясно, че е незаконно и наказуемо да се блокира и да се възпрепятства движението на стоки, хора и услуги по критичната инфраструктура", каза на пресконференция Форд.

Премиерът на провинцията обеща също правни действия срещу протестиращите, включително глоби и възможни наказания със затвор за неспазване на разпорежданията на властите.

"Взехме всички необходими мерки, за да осигурим отварянето на границата. На обсадените жители на Отава ще кажа: ще следим за това да можете да си върнете нормалния живот, доколкото е възможно", допълни Форд, цитиран от Франс прес.

"Разполагаме с всичко необходимо да сложим край на тези блокади. Върнете се по домовете си веднага", обърна се премиерът на провинция Онтарио към протестиращите.

Премиерът консерватор Форд от няколко дни е обект на критики за бездействието си към протестиращите, което мнозина отдават на политически сметки. Той е кандидат за преизбиране през юни.

"Конвоят на свободата" стигна до Париж

Автоколони от кемпери, леки коли и камиони на протестиращи срещу ограниченията във Франция заради коронавируса преминаха днес през центъра на Париж в опит да го блокират въпреки полицейската забрана, предаде АП.

Демонстрантите, организирали се в социални мрежи, бяха вдъхновени отчасти от протестните акции на шофьори на камиони в Канада, блокирали дни наред столицата Отава и гранични пунктове със САЩ. Френската акция обаче няма изявен лидер или изрично обявена цел.

Властите в Парижка област разположиха над 7000 полицаи по пунктовете за плащане на тол такси и други ключови места, за да предотвратят задръстване на трафика във френската столица. Полицията предупреди, че при неподчинение ще налага глоби и други наказания, за да осуети "рискове за обществения ред".

Някои от френските протестни групи се заканват да потеглят към Брюксел, където в понеделник да се съберат с шофьори от други държави на международен протест. Белгийските власти са забранили евентуални акции за блокади на трафика, а планираният за днес във Виена "конвой на свободата" също бе забранен.