Премиерът Кирил Петков, който свика Съвета по сигурността към Министерския съвет, поръчал да се изработи конкретен стратегически план за действие, който страната ни да следва в случай на разрастване на конфликта между Русия и Украйна, съобщи правителствената пресслужба. 

В съобщението не се съобщава дали са дадени срокове за изработване на този план с оглед на това, че разрастването на конфликта може да изпревари написването на документа.

Премиерът е цитиран да казва:

„Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии и да сме сигурни, че стратегията за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин“.

България е и ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО, допълнил премиерът.

Членовете на Съвета по сигурността обсъдиха също мерки за реакция, ако Русия ни спре газа в отговор на евентуални нови санкции от Европейския съюз.

По-рано днес в парламента премиерът Кирил Петков заяви, че ситуацията не отива към деескалация. 

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Съветът по сигурността е създаден със Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Негов секретар е съветник на премиера.

Членове на Съвета по сигурността са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, началникът на отбраната, главният секретар на Министерството на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", председателят на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на Служба "Военно разузнаване", началникът на Националната служба за охрана, секретарят на Съвета по сигурността и двама представители на президента на републиката, изрично определени от него с указ.