"Луковмарш" мина през центъра на София. Столичната кметица след началото обяви, че прекратява провеждането му. Въпреки че всички се обявиха против него, "маршът" стана повод за политически нападки.

Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова е прекратено провеждането на Луковмарш, съобщи пресцентърът на Общината.

"Въпреки че шествие не беше съгласувано от Столична община, директорът на СДВР уведоми кмета, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявеното мероприятие. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприеме необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и осигуряване на обществения ред, гласи още съобщението", информира БТА.

Като по закон, в такива случаи, участниците са длъжни да се разотидат. Иначе беше обявено, че събитието ще продължи до 21 часа. Участниците, които вече бяха на бул. "Витоша", се разделиха на три потока, като продължиха по различни улици към къщата на ген. Луков на ул. "Тракия". Плътен полицейски кордон, значително надвишаваш техния брой, ги съпътстваше.

Предните две години Луковмарш беше забранен от Столична община. През 2020 г. имаше съдебно решение срещу провеждането му. Тогава вместо да има шествие в София, привържениците на ген. Христо Луков се събраха направо на факелна церемония пред дома му. М. г. те също се отказаха да преминат в шествие по софийските улици и се отправиха на групи от НДК, където се събраха, към къщата на генерала на софийската ул. "Тракия". т. е. тяхното присъствие в центъра на София пак се осъществяваше под някаква форма. През август 2021 г. Административен съд- град София обаче отмени забраната, а организаторите от БНС т. г. обявиха дни преди 12 февруари, че ще си върнат шествието. Крайните националисти твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно събитието им, с което почитат паметта на доста спорната фигура на генерала. 

По-рано през деня днес от Върховната административна прокуратура съобщиха, че сезират Столичната община и СДВР да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на Луковмарш.

От прокуратурата допълниха,че целта е опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на евентуалното провеждане на проявата. 

ГЕРБ: Тотална деградация от страна на правителството

"Традицията" на "Луковмарш" е от 2003 г. От ГЕРБ обаче днес излязоха и със специална гневна позиция, от която става ясно, че става ясно, че правителството е виновно за провеждането му.

"Днес, след забрана през две последователни години, позорът наречен „Луковмарш“ отново поведе своето мрачно шествие в центъра на София. Този факт може да бъде определен единствено като срамен регрес и тотална деградация в борбата с антисемитизма и езика на омразата от страна на правителството на Кирил Петков", обявиха оттам, въпреки че "Луковмарш" е факт всяка година.

Поименно в позицията на ГЕРБ беше спомената и заместник-министърката на външните работи  Велислава Петрова, която "следва да координира работата на компетентните по темата институции, не предприе абсолютно никакви действия, нито изрази ясна позиция какви мерки ще вземе държавата, за да продължи добрата практика на правителството Борисов, позорното за България събитие наречено „Луковмарш“ да бъде отново осутено".

От Външното министерство излязоха с реакция, в която заклеймиха прояви като "Луковмарш":

"Министерството на външните работи изразява пълна съпричастност с усилията на различни институции за предотвратяване и през 2022 г. на т. нар. Луков марш. Улиците на българската столица трябва да останат и в бъдеще свободни от прояви, които са несъвместими с ценностите, традициите и интересите на българския народ. Антисемитизмът, расизмът, нетолерантността, дискриминацията и омразата нямат място у нас.

Прояви от рода на т. нар. Луков марш вредят на образa на Република България, като я представят незаслужено в отрицателна светлина и отвличат вниманието от постиженията на страната ни и традиционно толерантния характер на нашето общество."

Призиви против провеждането на шествието имаше вчера и от БСП, от ПП, от ДПС и др. политически.

По традиция шествието на крайни националисти е обект на остри реакции и от чуждите дипломати.

С позиция излязоха днес и от посолството на САЩ, в която изразиха подкрепата си за българското МВнР.

"Посолството на САЩ в България изразява пълната си подкрепа към Министерството на външните работи на Република България, което се противопостави на провеждането на Луковмарш. Също така заставаме до своите съюзници и партньори от дипломатическата общност, гражданското общество и политическите партии в България, осъдили идеологията на омразата и нетолерантността, които маршът символизира. Необходимо е всички да се обединим срещу омразата, антисемитизма и призивите към насилие" , се казва в нея.

"Без нацисти по улиците"

По-рано днес под мотото "Без нацисти по улиците!" и "Не на фашизма!" от градинката пред Централна баня в столицата тръгна контра шествие - срещу Луковмарш. 

Според участниците в протеста събития като Луковмарш са обида за хората и категорично се обявиха срещу шовинизма, хомофобията, расизма и сексизма.