Президентът Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин, че ще има "бързи и тежки последици" за Русия, ако атакува Украйна, предаде "Уолстрийт джърнъл". 

Разговорът между двамата за кризисната ситуация по руско-украинска граница продължи 62 минути.

"Президентът Байдън обяви пределно ясно, че ако Русия предприеме по-нататъшна инвазия в Украйна, Съединените щати, заедно със съюзниците и партньорите ни, ще причинят бързи и тежки последици на Русия", съобщи в изявление Белия дом.

Дискусията не довела до "фундаментална промяна" в динамиката на ситуацията, заяви старши служител от администрацията на Байдън пред "Уолстрийт джърнъл". Той добавил пред американския вестник, че двамата лидери се съгласили да продължат да поддържат връзка, без значение дали Москва атакува Украйна.

Байдън и Путин говориха по телефона в деня, в който САЩ изтеглиха почти всички служители от дипломатическото си представителство в Киев. Москва също започна да изтегля дипломатите си от Украйна - процес, който говорителката на руското външно министерство Мария Захарова дефинира като "определена оптимизация", тъй като Русия се страхувала от "определени провокации от режима в Киев или от трети страни". 

В петък Америка предупреди, че руска инвазия може да се случи във всеки момент, която да доведе до смъртта на десетки хиляди души. Според добре информиран източник, пожелал да остане анонимен, Русия имала намерение да нахлуе в Украйна на 16 февруари. Белият дом публично заяви, че САЩ не знаят със сигурност дали Путин е решил да предприеме инвазия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. 

Русия е позиционирала в близост до границата с Украйна около 130 000 войници. Москва отрича да има намерение да атакува.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че инициативата за днешния разговор е била на Байдън, предаде ТАСС.

Последно двамата лидери разговаряха по телефона в края на миналата година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща.