"Лос Анджелис Рамс" спечели 56-ото издание на финала по американски футбол Супербоул с 23:20 срещу "Синсинати Бенгълс". Двубоят се игра на стадион "Софай" в Ингълууд, предградие на Ел Ей, и е собственост на боса на "овните" Стан Кронке, който притежава още няколко клуба, сред които и лондонския "Арсенал".

За втора поредна година най-голямото събитие в американския спорт има домакинска победа, като до 2021 г. това не се бе случвало.

SoFi е считан за най-модерния стадион в света. По неофициална информация е излязъл на Стан Кронке около 4 милиарда долара.

Това е втора титла за "Рамс", ако се брои спечелената през 2000 г., когато тимът бе в Сейнт Луис. За най-полезен играч бе избран уайд ресийвърът Купър Къп (долу), уловил топката за тъчдаун 1:25 секунди преди края. Дотогава отборът на куотърбека Матю Стафърд догонваше с 16:20. 

"Бенгълс" и техният подавач Джо Бъроу имаха последен шанс, но защитата на "Рамс" ги спря.

Стафърд остана с 283 ярда при 26 успешни опита от 40, 3 тъчдауна и 2 пресечени паса. Именно последното може би натежа не той да бъде избран за MVP, а съотборникът му Къп, който през целия сезон носеше много точки на новите шампиони. А взаимодействието му със Стафърд бе изключително печелившо.

Къп завърши с 8 хващания за 92 ярда, 2 тъчдауна и още 7 ръшинг ярда, което за Супербоул е високо постижение.

Фенка на "Бенгълс".

36-годишният Шон Маквей (долу) постави рекорд като най-младият старши треньор в историята, който става шампион в професионалната лига по американски футбол на САЩ.

Домакините поведоха в началото, "Бенгълс" (трета загуба на Супербоул в историята) отвърнаха, но накрая ликуваха "овните".

За първи път в шоуто на почивката имаше изцяло хип-хоп изпълнители - Доктор Дре, Снууп Дог, Еминем, Кендрик Ламар, Мари Джей Блайж и 50 Cent, появата на когото бе изненада. Най-вече заради уникалните декори на терена и начина, по който рапърите си "прехвърляха топката", представлението им вече бе определено като едно от най-добрите в историята.

И отново се стигна до случка, който в следващите дни много ще се коментира - Еминем завърши своята част с коленичене (долу) и жеста на бившия куотъбрек на "Сан Франциско" Колин Каперник. Именно от него започна колениченето по време на химна още през 2016 г. в знак на протест срещу расизма и насилието над афроамериканците.

То доведе до противоречия и скандали в самата лига (НФЛ), между играчи и босове, а също така с предишния президент на САЩ Доналд Тръпмп, който призоваваше коленичещите да бъдат уволнявани. НФЛ заяви, че била наясно с намерението на Еминем да коленичи.

Спектакълът започна с Д-р Дре и Снууп Дог, а и с тях завърши.