Пожарникари и полицаи излизат на национален протест, а причината е определеният бюджет за МВР, както и предвидените промени в сектора. Това разказа тази сутрин пред Нова телевизия Валентин Попов, шеф на най-големия синдикат - СФСМВР.

Според медии протестните действия днес са започнали от Русе. Пожарникари в града включиха звуковата сигнализация на противопожарните автомобили в знак на протест. Планирани са поне два регионални протеста, като има планиран такъв и за София тази неделя. 

"Основната причина за планираните протестни действия е бюджетната рамка за 2022 година. Според нас този проект не отговаря на няколко неща. Едно от тях е, че не виждаме достатъчно нормална политика, свързана с доходите в МВР.

Факт е, че отпреди две години възникна много сериозна диспропорция между възнагражденията на служителите в МВР и на някои други организации в сектор "Сигурност". За да се ликвидира тази диспропорция и за да не изоставаме от вече галопиращата инфлация, 20-те процента увеличение на възнагражденията в МВР, които ние искаме са малко. Те трябва да са над 20%", обясни Валентин Попов пред Нова телевизия.

По думите му при този вариант на бюджет, промяна на политиката по отношение на МВР нямало. 

Исканията на синдиката бяха обширно описани вчера на фейсбук страницата му:

"До голяма степен проблемът е комуникационен", каза днес Попов.