Спортният арбитражен съд (КАС) допусна рускинята Камила Валиева (15 г.) до участие в индивидуалната надпревара по фигурно пързаляне при жените на Олимпийските игри в Пекин.

След 6-часово изслушване панел на КАС в Пекин отхвърли жалбата на Международния олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (УАДА) и Международния съюз по кънки (ИСУ), които оспориха вдигнатата забрана на Валиева заради положителен допинг тест, даден в края на миналата година в родината й.

На 11 февруари Международната агенция за тестване (ИТА) официално съобщи, че Валиева е дала проба със забраненото лекарство "триметазидин" на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия в Санкт Петербург.

Тийнейджърката е получила забрана да се състезава чак на 8 февруари от Руската антидопингова агенция (РУСАДА), но веднага е подала жалба, заради което на следващия ден санкцията е снета. Междувременно стана олимпийска шампионка с тима на Руския олимпийски комитет в отборната надпревара.

Заради случая церемонията по награждаването на медалистите беше преместена за неопределено време. Валиева беше с основна заслуга за първото място на руснаците в завършилото на 7 февруари състезание.

В мотивите на КАС се посочва, че "състезателят" (Валиева, бел. ред.) е защитен по смисъла на Световния антидопингов кодекс (предвид възрастта й - под 16 г., бел. ред.). Поради което недопускането му до състезание би му "нанесло вреда при дадените обстоятелства". Още нещо, което изглежда е важен мотив за взетото решение - КАС смята, че налице е бил сериозен проблем със забавяне за уведомяване на "състезателя" за резултат от негов допинг тест от края на м.г.

Поради което "състезателят" е бил възпрепятстван да си осигури защита според изискванията и в определения срок. И всичко това не е било по вина на Валиева, посочва панелът на КАС.

Рускинята, която е европейска шампионка и световна рекордьорка в кратката програма и за сбор точки, е абсолютна фаворитка за златото в индивидуалното състезание, което започва утре.