Управителният съвет на Националния фонд "Култура" се разцепи на две, след като ресорният министър Атанас Атанасов го е призовал да подаде колективно оставка. Половината членове категорично са отказали да се подчинят, включително представителката на Министерството на културата в него.

„Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си - споделил министър Атанасов, цитиран от своя пресцентър. - Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата.“

Министър Атанас Атанасов. Снимка Веселин Боришев

 

Репликите на министъра са извадени от видеоконферентна среща между него и членове на УС на Национален фонд „Култура“, а поводът - провокативната изложба  на име "Другите българки", която ще бъде представена на 8 март. Тя представя транссексуални българи, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора.  Един от моделите е културистът Тихомир от "Фермата", който решава да стане жена и се превръща в Мелиса Рангелова. Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.


Още в началото на срещата станало ясно, че няколко часа по-рано до министъра са  изпратени две заявления за напускане - от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и член на Управителния съвет. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и бяха приети от министър Атанасов, като той изрази благодарност за отдадената работа във Фонд „Култура“ през последните няколко месеца, пише пресцентърът на министерството. 

Оставки подали и още четирима членове на управителния съвет  -  проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор, Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. 

Категоричен отказ да подадат оставки беше деклариран от Велико Маринчевски, асистент в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура, и Елена Николова, представител на Министерството на културата.

Нито подали, нито неподали оставки са Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, и Силвия Чолева, писател, издател и журналист. Те щели да си изпратят аргументите допълнително в писмен вид.

Работата в администрацията на Национален фонд „Култура“ продължава усилено, а съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет, като д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор, допълват от Министерството.