Счетоводната фирма Mazars обяви, че финансовите отчети на "Организацията Тръмп" в периода от 30 юни 2011 г. до 30 юни 2020 г. са "ненадеждни", предаде "Ен Би Си". Компанията е разтрогнала отношенията с работодателя си на 9 февруари.

"Въпреки че не сме стигнали до заключението, че различните финансови отчети като цяло съдържат съществени несъответствия, въз основа на съвкупността от обстоятелствата, ние вярваме, че нашият съвет към вас да не разчитате повече на тези финансови отчети, е правилен", обяви представител на компанията в писмо.

Детайлите, изложени от Mazars, не са често срещани в счетоводната индустрия, твърди Лин Търнър, бивш главен счетоводител на федералната Комисия за ценни книжа и борси.

"Получаването на писмо като това от вашия одитор е много необичайно", каза Търнър. "Това показва, че във финансовите отчети има нещо, което е значително и трябва да бъде преразгледано."

Главната прокурорка на Ню Йорк Летиша Джеймс води дългогодишно разследване на компанията на Тръмп, опитвайки се да установи дали бившият президент е представил реална картина на финансовото си състояние, когато е търсил заеми, или е прикривал данъчните си задължения.

Писмото на Mazars беше включено в съдебни документи, отхвърлящи твърденията на държавния глава, че разследването е нелегитимно и че той и неговата компания са жертви на несправедливо преследване от страна на главния прокурор. Бившият президент и две от децата му, които са били ръководители в неговата компания, се борят срещу опитите на Джеймс да ги разпита под клетва.