Все повече държави и региони по света махат мерките срещу COVID-19 - поне това твърдят заглавията на медиите. Вълната от последния вариант Омикрон отмина своя пик и случаите бавно, но видимо спадат.

Вече и в България се говори за практически пълно премахване на ограниченията. Скоро ще можем да гледаме на COVID-19 като на сезонен грипен вирус, обяви в ефира на бТВ епидемиоложката проф. Мира Кожухарова. А мерките постепенно ще отпаднат напълно, смята тя.

Но какво означава "махане на мерките" в страните по света, повечето от които с над 70-80% ваксинирани?

Във Великобритания дори самоизолацията няма да е задължителна

Такива амбиции заяви премиерът Борис Джонсън още в края на януари, а пълното премахване на всички мерки в Обединеното кралство ще влезе в сила на 24 февруари.

Това включва дори изискването човек да се самоизолира, ако е получил позитивен тест за COVID-19 - т.е. нищо няма да спира всеки британски гражданин да отиде на работа с вируса.

"Разбира се, по същия начин като при някой с грип, не препоръчваме да ходят да работа, не бихме препоръчали никой да ходи на работа, когато има заразно заболяване", уточни един от говорителите на премиера преди дни.

В Англия, Шотландия и Северна Ирландия все още са в сила редица ограничения. Хората трябва да се самоизолират за 10 дни при положителен тест, или 5 пълни дни ако дадат два отрицателни. Маските все още са задължителни в болници, аптеки и градския транспорт. 

Какви мерки ще останат? Карантината няма да бъде отменена за неваксинираните. Пътуващите на Острова ще трябва все още да попълват документ за това къде са били и с кого са влезли в контакт.

Великобритания отбеляза сериозен спад и на заразените, и на смъртните случаи в последният месец - едва 35 души са загубили живота си вчера, например, въпреки над 44 хил. заразени. 72,5% от британците са напълно ваксинирани.

Нидерландия - мерките ще важат за неваксинираните

И в Нидерландия има сериозен спад на хоспитализираните и починалите, въпреки рекордния брой заразени в последните седмици. Затова и правителството обяви миналата седмица, че планира да отмени ограниченията до края на месеца.

Но какви са ограниченията? Ресторантите и баровете в момента могат да работят до 22 ч., а от 18 февруари ще могат да работят до 1 през нощта.

Социалната дистанция на публични места няма да бъде налагана - на ваксинираните. Останалите пак ще трябва да представят зелен сертификат за влизане в мола, например.

Театри, спортни събития, фестивали ще могат да работят с пълен капацитет - но само за ваксинирани или тетвани.

86,3% от нидерланците са ваксинирани. В последните седмици смъртните случаи от COVID са около 9 на седмица.

Норвегия - отменя се карантината и носенето на маски

Още в началото на февруари Норвегия отмени редица строги мерки - ограниченията колко гости може да кани човек у дома, кога може да се сервира алкохол, спазването на дистанция в кина, театри и църкви.

Сега предстои отменяне на задължителното носене на маски на открито в големи тълпи - но те ще трябва да се носят на закрити публични места.

Заразените с COVID-19 не трябва да се карантинират - но здравните власти все пак съветват те да останат у дома поне 4 дни.

Над 74,6% от норвежците са ваксинирани. Средно под 1 са смъртните случаи дневно в последните седмици.

В Испания отменят маските на открито. В канадските провинции Квебек и Онтарио говорят за пълно премахване на мерките, но носенето на маски ще продължи на определени места. 

В България напълно ваксинирани са малко над 30%, а средната смъртност за последните 7 дни е 92 души. Мнозинството мерки, които се отменят в други държави, у нас не се налагат от месеци.