„И канцлерът Шолц, и аз принадлежим към поколение, което помни последствията от войната в Европа. Затова не искаме война в никакъв случай.“ Това заяви руският президент Владимир Путин след разговора си с Олаф Шолц в Кремъл днес. 

Той обаче посочи, че Западът вече е „предизвиквал военни действия в Европа по време на бомбардировките в Белград“. „Те се състояха без санкция на ООН, това е факт“, заяви Путин. Шолц се намеси и посочи, че ситуацията тогава е била съвсем различна, защото е имало опасност от геноцид и той е трябвало да бъде предотвратен. „За нас това, което става в момента в Донецк, също граничи с геноцид“, заяви обаче Путин. Размяната на забележки стана по време на пресконференцията след разговора им.

Путин посочи, че е готов да възобнови преговорите, но все още очаква отговор на предложенията, които Русия е разпратила. Припомняме, че в тях се настояваше и за изтегляне на натовските войски от Румъния и България.

Шолц заяви, че засега има светлинка оптимизъм, тъй като домакинът му също не желае повече ескалация. „Ще трябва да намерим изход в тази сложна ситуация и да се договорим“, посочи той. Преди това по време на разговора си с Путин Шолц заяви, че засега членството на Украйна в НАТО изобщо не е тема – това също е част от условията на Кремъл.

Специален въпрос на пресконференцията, зададен от руската агенция РИА, бе критиката срещу бившия канцлер Герхард Шрьодер за това, че става председател на Надзорния съвет на „Газпром“. Путин отговори обширно, припомняйки още първите си разговори с бившия канцлер, като настоя многократно: „Ако не плащате за топлия си дом три пъти и дори пет пъти повече, то дължите това именно на Герхард Шрьодер“.

„Що се отнася до частния бизнес на един бивш германски политик, който днес е частно лице, няма какво да коментирам. Той говори от свое име, а не от името на Германия“, заяви лаконично Шолц. За „Северен поток“ 2 пък канцлерът обясни, че има ясни условия, при които газопроводът може да бъде пуснат в употреба. Германия се е ангажирала да осигури транзита на газ в Европа, но и за мир в Европа, заяви той.

На въпрос все пак ще има ли война, Путин заяви: „Ние действаме по план. Как изглежда този план? Какво ще стане от тук нататък зависи от западните партньори. Имаме искания. Да не се разширява НАТО на Изток, да се върнат оръжията на НАТО на нивото от 1997 година, да се подсигури сигурността на всички в Европа и някои други условия, които вече знаете“, заяви руският президент.

За членството на Украйна в НАТО Путин бе доста рязък. „Засега в идните години няма да има членство на Украйна в НАТО. Това какво означава? Че няма да е утре, а в други ден? Това какво означава за нас от историческа перспектива. Казват ни, че Украйна не е готова за членство и че тя няма да бъде приета сега. Но кога? Искаме още сега да решим този въпрос мирно и да се изключи всякаква перспектива за членство“, заяви руският президент. 

На разговорите също така стана ясно, че няма да има бързо разрешаване на кризата. Шолц посочи, че Русия вече е получила отговори на предложенията си и макар че не ги е приела, е заявила, че има някои добри неща в тях. "Това, че все пак разговаряме, е напредък", заяви Шолц. За разширяването на НАТО Шолц се опита да успокои саркастично Путин, че това едва ли ще стане в рамките на техните мандати. "За Вас не знам, но поне в моето време това няма да е тема", заяви той.