За годините от създаването си през 2012 г. до 2020 г. Специлизираната прокуратура (СП) е постигнала сериозни успехи и по трите направления, по които работи - срещу организирани престъпи групи, по престъпления против Републиката (глава 1 на НК) и корупция "по високите етажи" на властта.

Това стана ясно днес от анализ на 9 години от дейността на СП, който бе представен тържествено в сградата на Националния институт на правосъдието. Представи го Калина Чапкънова от ВСС, но присъства на практика цялата прокурорска колегия без Иван Гешев, обвинители от ВКП и членове на работната група, която е изготвила анализа. 

Статистическата информация, която ще бъде представена утре на ВСС, е 90 страници.

Така например стана ясно нещо, което е общоизвестно - че у нас има колосален процент осъдителни присъди, което би трябвало да направи прокуратурата може би най-обичаната държавна структура. 

 Чапкънова с две от "остриетата" на прокурорите във ВСС - Стефан Петров (вляво) и Евгени Иванов.

Например по делата срещу организирани престъпни групи за целия период са внесени 895 досъдебни поризводства срещу 3615 лица, а от тях с влезли в сила осъдителни присъди са 1157 лица, като оправдани са едва 83 души – или 2,3%. (В анализа днес обаче пропуснаха да кажат, че над 63-64 % от "осъдителните пирсъди" са всъщност споразумения, предложени от прокурора, б.р.).

После на журналистически въпрос за големия брой споразумения, които сключва Спецпрокуратурата, даващите брифинга като цяло реагираха нервно, напомняйки, че: а) споразумението е нещо напълно легално и залегнало в закона, и б) че днешният доклад не бил посветен на това.

По второто основно направление - делата по Глава 1 от НК (шпионство, тероризъм, държавна измяна), които от 2015 г. са на ул. "Черковна", също се отчитат успехи. 

За отминалите години са внесени 8 досъдебни производства, има 8 прокурорски акта за 15 лица (делото например за "пръскачките" и хакването на НАП още не е внесено, камо ли тръгнало, б.р.).

Общо 4 лица са с влязла в сила присъда. Но тук пък оправдаването е 0:

Много добра тенеднция е, че 4 са с влязла в сила и нито едно оправдано лице“, каза Чапкънова.

По отношение на корупцията също бяха отчетени успехи. През 2017 г., когато парламентът, доминиран от ГЕРБ и "патриотите" прати "високата корупция" в спецпрокуратурата, образуваните досъдебни производства са били 3 (три). За 2020 г. вече са 86, а за предходната - 84 образувани.

Затова за целия период се отчитат 29 лица с влязла в сила осъдителна присъда и само един с оправдателна. Това означава, че с корупцията се борим със забележителната успеваемост от 0,5% оправдателни присъди от всички. 

Предадени на съд през 2020 г. са общо 56 души. Внесени са 17 прокурорски акта, което се отчете като "рязко нарастване". Повишено е и доверието на гражданите, които подавали повече сигнали.

Въпреки това днес и Чапкънова, и другите участници в брифинга се затрудниха да дадат поне 3 познати примера за осъдени корупционери. Казаха само, че има един зам.министър (?!) и кметове. Но не имената били предмет на отчетния анализ.

Не отговориха и на въпрос - по колко от мерките за неотклонение, претендирани от спецпрокуратурата, има осъдителни присъди срещу страната в ЕСПЧ- Страсбург - това също не е обект на днешния доклад.

Иначе, че работата в Спецпрокуратурата се завишава през годините е очевиден факт. Например за цялата 2012 г. институцията е решила 369 преписки, а през 2020-а - 7066. Което, подчерта Чапкънова, е завишение с 19 пъти (не се спомена, че през това време СП многократно е набъбнала кадрово, ресурсно, с бонуси като например 6-те заплати по закон в края на годината, а и са й дадени още нови компетенции, б.р.)

Общо по всички изредени направления Специализираната прокуратура с е занимавала с 4400 лица. Обвинителите отчитат участие в общо 2883 дела (като тук естествено се броят и мерки за неотклонение, искания за отстраняване от длъжност и пр., б.р.).

Има изработен индикатор за среднодневната натовареност на един прокурор от обикновена окръжна прокуратура, съпоставена със СП. Излиза, че ако през 2015-а един обвинител е работил по 1,03 преписка в окръжна, срещу 0,57 на Спецпрокуратурата, сега вече натоварването е 1,12 в обикновената срещу 1,24 дневно в Спецпрокуратурата. Като Калина Чапкънова подчерта, че в окръжните се броят и дейности по граждански надзор, има и прозинасяния по инстанционни преписки. 

Отчетено бе, че има „рязко увеличаване на ефективността на работата“ и на Апелативната спецпрокуратура.

"Благодаря, че сте тук, за да чуте истината такава, каквато е", каза патетично Валентина Маджарова, шеф на Спецпрокуратурата.

Валентина Маджарова

Тя посочи, че единствено благодарение на прокурорите от управляваната (в момента) от нея структура през 2017 г. ни е бил свален мониторингът по отношение на борба с организираната престъпност.

"Политиката и правото са съврзани. Но политиката трябва да служи на правото. Имам основание да се чувствам като човек, който си е свършил работата", каза още тя.

През м.г. предадени на съд лица за корупция са 66, осъдените 18, стана ясно още от думите на Маджарова, която допълни с актуалната статистика. 

"Нужда от защита в България има правото - не Специализираната прокуратура", каза на финала Маджарова.

Цялото съобщение на ВСС за доклада може да бъде видяно тук.