Съветникът в Държавния департамент Дерек Шолей, който миналата седмица бе в България, и заместник-държавният секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Хосе Фернандес се срещнаха във Вашингтон с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев (ПП) и министъра на енергетиката Александър Николов (ИТН). Те са предвождани от американската посланичка у нас Херо Мустафа, а в делегацията им има служители на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и АЕЦ "Козлодуй".

Засега няма данни делегацията да се среща с министри от кабинета на Джо Байдън, тъй като е на работно посещение. 

"Делегацията се срещна с широк кръг енергийни експерти от цялото правителство на САЩ, за да обсъдят усилията на България за изпълнение на ангажиментите за климата и диверсификация на енергийните източници и доставки. След Вашингтон търговската мисия посещава Питсбърг, Далас и Хюстън, за да обсъди с партньори от частния сектор възобновяеми източници на енергия, съхранение на батерии, ядрено гориво и технологии, както и закупуване на втечнен природен газ. Това посещение подчертава дълбокото и растящо партньорство между Съединените щати и България за справяне с глобалните предизвикателства и укрепване на споделената сигурност и икономически възможности", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. 

Министри и енергетици ще бъдат в Питсбърг, щата Пенсилвания, за да се срещат с представители на "Уестингхаус" и да обсъдят диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България.

По време на престоя си в Питсбърг, делегацията ще посети Института за енергийни иновации "Уилтън И. Скот" към университета "Карнеги Мелън", където ще се запознае с най-новите американски инициативи и технологии за производство на зелена енергия.

След това делегацията ще пътува до щата Тексас за срещи с компании за производство на електроенергия, фокусирани върху възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG). Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ и да научи повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия.